Уникалното българско розово масло


Нашата страна има много с какво да се гордее. Освен създаването на първата електронноизчислителна машина, прототип на съвременния компютър, телефонния секретар, хапчето против нежелана бременност и редица други новаторства и постижения, България си остава най-големият производител и износител на розово масло в света.

Представлява етеричното масло, извлечено от венчелистчетата на едно от най-редките растения в света – роза дамасцена.

Ритуали „розобер“ и „розоварене“

В розовото масло има завиден брой хранителни вещества, микроелементи и важни минерали като калций, желязо, калий, магнезий, натрий, фосфор, цинк, мастни киселини, витамин С, линолова киселина, α-токоферол, β-каротин и други.

Маслото има свойства за хидратиращи и успокояващи кожата. Действието му включва постигане на равен, гладък тен, свиване на порите, антизастаряване, повишаване еластичността на кожата, така също и на нейната мекота.

Този специален сорт рози се отглежда и бере само в района на Розовата долина, известна още като „Българската розова долина”. Тя се намира до Казанлък и Карлово.

Българската роза има подчертано силен аромат. Нейните розови листа, които разцъфтяват през май, се събират само ръчно, и то в ранните часове на сутринта, тъй като последващите лъчи на слънцето повлияват на екстракта. Това е деликатен и трудоемък процес, който се извършва с много внимание.

Още през XIX век България се утвърждава като най-големият производител на розово масло в света. По времето на комунизма частната земя и дестилериите били национализирани и производството – намаляло, но въпреки това днес България произвежда около 75% от розовото масло в света.

Смята се, че цената на розовото масло в чист вид е висока. Това се дължи на процеса на извличане, който е повече от впечатляващ: за да се направи 1 килограм българско розово масло, са необходими около 1 500 000 розови цвята. Споменахме вече, че всички те са набрани ръчно.

Българското розово масло може да се консумира и вътрешно. То не само е поглъщаемо, но и много здравословно, благодарение на големия си набор от ползи за цялостното здраве. Ако в една кофичка кисело мляко се сложат една-две капки розово масло, това помага при киселини и за по-добро храносмилане.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.