Съобщиха за първи унищожен „M1 Abrams“ в Украйна


Официална в Украйна вече се съобщи за първа загуба на тежкият и модерен американски танк „M1 Abrams“. Той е унищожен при руините на превзетия наскоро от руската армия украински град Авдеевка.

ще през миналата година пък беше съобщено за загуби на германски „Leopard 2“ и британски „Challenger 2“.

Това се случва пет месеца след първите доставки на 31 бронирани машини „M1A1“ от САЩ.

Според руски източници американският танк е бил унищожен от боец с псевдоним „Коловрат“. Той е командир на взвод от отряд с дронове. Бронираната машина е била следена от въздуха, след което атакувана с антитанкова ракета.

Но, макар и унищожен, екипажът по всяка вероятност е оцелял от удара, заради наличието на специалните разгънати панели, които са абсорбирали ударната вълна.

В същото време анализатори събщават, че Русия е загубила хиляди бронирани машини по време на настъплението си в различни точки на Украйна.

Малко факти за самия „М1 Abrams

Той разполага на въоръжение със 120-мм гладкоцевно оръдие, една 12.7-мм картечница и две 7.62-мм картечници. Машината се управлява от 4-членен екипаж.

Бронята е съставена от пластове от стомана, керамика, кевлар, специални полимери. Версията за САЩ е с допълнителна броня от плочи обеднен уран.

Двигателят е газово-турбинен и има мощност от 1500 к.с. Проблемът на този тип двигатели е високото количество топлина, което отделя. Теглото на танка е около 60 тона, а максималната скорост – 72 км/ч.

Австралия, Египет, Ирак, Кувейт, Саудитска Арабия, Мароко, Полша и Тайван. също разполагат с модерните танкове, но мнозинството от тях са на служба в аамериканската армия (по последни данни, от танка са произведени 10 000 бройки).


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.