Когато САЩ и Иран се срещнаха на зеления килим за първи път


САЩ се класираха с лекота за Световното първенство във Франция през 1998г. Въпреки това, през декември 1997г. в Марсилия, шест месеца преди началото на турнира, футболът остава на заден план, когато САЩ бяха изтеглени в една група с Германия, Югославия, и най-важното, геополитически съперник Иран.

„Веднага стана дума по-малко за Германия, по-малко за Югославия, повече за Иран“, каза Сампсън пред СНН Спорт.

Иранците подаряват американците бели рози в знак на мирПовече от две десетилетия по-късно САЩ отново се изправи срещу Иран в груповите фази на Световната купа. Точно както през 1998г., това беше е задължителен мач за САЩ, ако искаха да преминат към фазата на директните елиминации, и точно както през 1998г., геополитическата ситуация между двете страни останала напрегната, както е било от над 40 години.

Това е дълга и сложна история, но политическото напрежение между Иран и САЩ тлее от много, много години.

Десетилетия наред Иран бил подкрепян от западната сила с пари до революцията от 1979г., когато подкрепяният от САЩ шах Мохамед Реза Пахлави бил принуден да напусне страната, когато аятолах Рухола Хомейни става лидер на новата република.

През ноември същата година десетки американци били взети за заложници за 444 дни, след като ирански студенти нахлули в посолството на САЩ в Техеран, настоявайки шахът, приет в САЩ за лечение на рак, да бъде екстрадиран.

По време на тази криза САЩ прекъснали всички дипломатически връзки с Иран и официалните дипломатически отношения така и не били възстановени.

Феновете на двата отбораЛошите отношения между двете страни се влошили след нахлуването на Ирак в Иран през 1980г., с което започнала осемгодишна регионална война, като Иран обвинили САЩ, че подкрепяли Ирак, като им продават оръжията си.

Когато отборът на Сампсън пристига във Франция, имало разговори по въпроси за срещите – тактика, избор на титуляри – но мачът с Иран засенчил всичко.

В навечерието на мача отборът на Иран бил получил заповед от правителството си да не се ръкува с американците, както е протоколът на ФИФА.

„Стигнахме до извода, че вместо кой върви към кого, ще направим обща отборна снимка“, каза Масуди пред ФИФА ТВ през 2018г.

„Ще помня тази снимка до края на живота си“, каза Джалал Талеби, тогавашният треньор на Иран, който живеел в САЩ по това време, в интервю за Гардиън.

Артемис Моштагиан, журналист от СНН, която присъствала на мача като привърженик на Иран, описа атмосферата като „празнична, напрегната и все пак подчертано с усещане за напрежение“.

Иранците се радвам след един от головете срещу САЩ„Имаше много песни и скандирания“, спомня си тя. „Феновете на Иран пееха и скандираха заедно срещу феновете на САЩ, но по приятелски начин. Всички бяха развълнувани да бъдат там,  за да станат свидетели на двата политически врагове, които щяха да борят за победата, но на зеления терен.”

Спомняйки си мача в детайли, Сампсън разказва как отборът му доминирал, ударил напречната греда и страничните греди „четири или пет пъти“, но допуснал при две контраатаки, когато Хамид Естили и Мехди Махдавикия отбелязали голове за Иран, преди Брайън Макбрайд да върне едно попадение в 87-ата минута. „Ние владеехме много топката, но Иран водеше играта наистина добре в тези моменти“, казва Сампсън.

Победата на Иран с 2-1 била първата им победа на Световно първенство и тя била такава, която гарантира, че САЩ няма да продължат напред в състезанието. В Техеран имало бурни празненства. Хиляди празнуващи фенове излезли по улиците, а някои жени били без покрити глави.

Мощагян каза, че мачът е оставил „незаличима следа“ върху нея. „За първи път присъствах на мач от Световната купа и да бъда част от сложността на емоциите, които заобикаляха мача, е нещо, което нося със себе си и до днес, когато гледам играта на Иран“, каза тя.

По това време американският защитник Джеф Агуус казва, че играчите „направили повече за 90 минути, отколкото политиците за 20 години“, което няма как да не са истина.

„Това, което се случи на този терен през тези два часа, беше урок за целия свят като цяло, че въпреки различията ни, въпреки факта, че може да идваме от различен свят, можем да живеем мирно заедно“, каза Масуди пред ФИФА ТВ през 2018г.

Изминаха десетилетия от тази среща, играчите се промениха, лидерите също, но напрежението между двете държави остава да е  толкова високо, колкото е било и преди.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.