В САЩ разработват свръхточни спътници


Стартъпът „Albedo Space разработва спътници, способни да виждат обекти с диаметър до 10 см. Компанията е получила подкрепа от американското правителство.

Тя привлече над 100 милиона долара, включително инвестиции от компанията, притежаваната от Бил Гейтс. Първите 24 спътника ще бъдат изстреляни през 2025 година.

Японски сателит следи за космически отпадъци

Устройствата Albedo ще правят снимки с резолюция 10 см от височина, недостижима с конвенционални средства за въздушна защита. В момента съвременните високотехнологични шпионски спътници могат да улавят обекти с диаметър до 30 см като пример, служебните номера на самолетите.                                                                                                                                                          Разузнавателното управление на Министерството на отбраната включи Albedo Space в списъка с обещаващи разработчици. И космическите сили на САЩ проявиха интерес към термовизионните възможности на спътниците.спътници с диаметър до 10 см

Възможността да се приближат обектите с диаметър до 10 см на теория позволява да се правят снимки на отделни хора.

Основателите на компанията заявяват, че на сателитните изображения не могат да бъдат разпознати конкретни лица.

В допълнение, инсталирането на сложно и скъпо софтуерно осигуряване за разпознаване на лица на относително неголемите спътници ще бъде практически невъзможно. С помощта на такива сателитни снимки потенциални заявители, включително правителството, ще получават сателитни снимки, на които, например, може да се различава пътната обстановка и вида на транспортните средства.

Паприл 2023 г. „Albedo Space“ получи държавна инвестиция на стойност 2,5 милиона долара от Департамента за търговски иновации на Военно-въздушните сили на САЩ.

Проектът привлича вниманието на космическите сили на САЩ, които са звено на въоръжените сили на САЩ. Спътниците предполагат възможност за инсталиране на инфрачервени топловизорни устройства, изключително полезни в нощната сателитна разузнавателна служба.

От края на февруари 2023 г. САЩ управляват повече от 5 700 спътника, които превъзхождат всички страни на света заедно. По-конкретно, 4 871 спътника са пуснати от компанията „Starlink“, принадлежаща на Илън Мъск.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.