УМБАЛ „Александровска“ организира безплатни очни прегледи


На 12 март по традиция е Световен ден за борба с глаукомата. По този повод, Университетската многопрофилна болница за активно лечение (УМБАЛ) „Александровска“ стартира безплатни очни прегледи.

Те ще започнат от 5 март и ще бъдат за пациенти над 45 години, като прегледите ще се провеждат в Университетската многопрофилна болница за активно лечение (УМБАЛ) „Александровска“.

Прегледите се провеждат в делничните дни от 14:00 до 17:00 часа.

За целта пациентите трябва да имат предварително записан часа, който могат да направят на тел 02/9230 295, всеки делничен ден от 13:00 до 15:00 ч. Направление по Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) каса не се изисква, допълват от болницата.

Безплатни прегледи за рак на гърдата в болница „Царица Йоанна – ИСУЛ“

При необходимост пациентите ще бъдат изследвани безплатно с очен скенер от най-ново поколение, който предоставя възможност за комплексна оценка на кръвоносните съдове в ретината и състоянието на нервните влакна.

Глаукомата представлява хронично, прогресиращо, дегенеративно заболяване, което настъпва безсимптомно и уврежда зрителния нерв и нервните клетки в ретината.

С напредване на болестта настъпва необратима загуба на периферно зрение, а на по-късен етап и на централното зрение.

Към рисковите фактори спадат повишено вътреочно налягане, съдови промени, хипертония, захарен диабет, напредване на възрастта, заболявания на щитовидната жлеза, наличието на късогледство и др.

Липсата на ранна симптоматика при повечето форми на глаукома е причина заболяването да се установява късно във фаза на напреднало увреждане, когато голяма част от зрението е загубено необратимо.

Сравнително високата честота, тежката инвалидизация на пациентите поради трайната загуба на периферно и централно зрение, определят глаукомата като социално значимо заболяване.

Правилното и навременно диагностициране, адекватното и своевременно лечение е ключово за съхранението на зрението на пациентите.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.