Създаването на Шумер


Преди около дванадесет хиляди години от изток в Идел започват да навлизат угро-фините. Скоро след това в Българското общество избухва междуособна война, като начело на враждуващите групировки застават двама братя – Алмъш и Газан. В края на краищата Газан е победен и с голям брой Българи се изселва към централна Азия. Заселват Памиро-Хиндукушкия масив, Таримската котловина и планината Тян Шан.

В тази област те развиват земеделието, строят градове, крепости, пирамиди, пътища, усвояват добива на желязо.

Тук опитомяват коня и започват да наричат себе си именци. В този район съвременните учени открили останки от древните градове Лулан и Ния, много пирамиди, които са по-големи от тези в Египет, голям брой мумии на хора от индоевропейската раса, от т.н наречения кавказки тип.

Етруските – цивилизацията, която не оставя държава

Установено е, че това население е било ирано-езично.

След нови размирици част от българите се оттеглят още по на изток – североизток, начело с Иджик. Покоряват китаите тюрки, които се намират по това време на много по-ниско ниво на развитие.

В “Джагфар тарихъ” пише, че те събрали от китаите малки момичета, възпитали ги според Българските традиции, а когато пораснали, ги вземали за жени.

Децата, родени от тези бракове, а също и останалите, те нарекли хони. Хуните запазили Българските обичаи, но езикът им в голяма степен се тюркизирал.

Древни наноструктури

В Средна Азия от основната маса на Българите се отделят масагетите. Други потеглят на югозапад и завладяват западен Иран, Сирия, Ливан, Мала Азия. В района на двуречието те създават държава, която в чест на добрата дива Самар(Шумер).

Те са били носители на висока култура, която предават на местното население. Строят градове, организират добив на метали, развиват земеделието. Градовете били строени върху хълмове и опасани със стени.

Във всеки от тях живеели около четиридесет – петдесет хиляди души. Такива са били Ур, Урук и Лагаш. Владетелят на града носел титлата лугал или енси. С шумерите са свързани и някои от названията на божествения пантеон в Месопотамия: Сирара(храм в Лагаш), Сарбату(магическо дърво, чиято сянка се простира от изгрева до залеза), Шарур(боздуган – оръжието на боговете), Кургарру(безполово същество, което пази храната на живота).

През 3182г. пр. Хр. значителна част от междуречието е заляно от водите на невиждан потоп. Загива и главния град на държавата Ат-Алан, а също и голяма част от Българите. Някои от тях се спасяват в планината Урарат(Арарат).

Потопът унищожава могъществото на Българите в Шумер. В началото на III хилядолетие пр. Хр. в Месопотамия нахлуват семитите. Те постепенно изтласкват Българите – арийци към устието на Тигър и Ефрат.

Последният арийски владетел на Шумер е Зиези(посочен за родоначалник на Българите в “Латински анонимен хронограф” от 354г. от н.е.). Той е победен от семитския владетел Саргон Велики, който завзема престола. След смъртта на Зиези голяма част от Българите се връщат обратно към Централна Азия.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.