Най-високият външен асансьор в света


Най-високият външен асансьор в света се намира в провинция Хунан, Югоизточен Китай и е разположен в Националния горски парк. Обявен е в Книгата на Гинес за най-високия външен асансьор в света. Височината му е 326 метра и може да изведе туристи до върха на планината за 2 минути. Построен е от 1999 до 2002 г. Всеки от трите двуетажни асансьора се издига нагоре от пясъчник. Стойността на проекта е около 16 млн. долара.

Санта Хуста-един от най-красивите асансьори в света

Стоманената конструкция на асансьора е изградена върху отвесна скала, която е част от масивно плато. Тези, които се осмелят да изкачат 330-те метра в някоя от малките кабини, ще бъдат възнаградени с невероятна гледка към националния парк. Качеството на стоманената конструкция не трябва да се поставя под въпрос по пътя нагоре. Колкото по-високо се издигате, толкова по-малки стават каменните стълбове под вас. Но все пак сте сигурни, защото имате твърд под под краката си.

най-високия асансьор

Пътуването е изживяване само по себе си и започва под земята. Кабината, която е остъклена от три страни, се издига с три метра в секунда, първоначално в тъмнина. И тогава идва уау ефектът, когато изведнъж гледката се отваря към странно изглеждащия външен свят на живописната зона Wulingyuan, която е обект на световното наследство на ЮНЕСКО от 1992 г.

Срещу заплащане посетителите могат да се изправят срещу страховете си и да се изкачат нагоре по скалата, като стигнат до върха само за 2 минути. Всеки асансьор може да превозва до 50 пътника едновременно, с дневен капацитет от близо 20 000 посетители.

Като допълнителен бонус, асансьорът позволява на посетителите да се насладят на красотата на много райони на парка, които преди са били достъпни само по опасен планински път, изкачването по който отнемал до три часа.

Именно в приказния свят на националния парк Джеймс Камерън засне части от своя научнофантастичен блокбъстър „Аватар“. Хилядите стълбове от пясъчник, някои с височина над 200 метра, послужиха като модел за плаващите планини на луната Пандора във филма.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.