Китай изгражда електроцентрали в пустинята Гоби


Китай планира да изгради в пустинята Гоби и други в района слабозаселени места, мрежа не само за призводство, но и за пренос на електроенергия за нуждите на китайската промишленост.

Според експерти, по този начин страната ще може да си гарантира чиста и евтина енергия, като по този начин не само повиши стандарта на живот на населението си.

Това ще спомогне за засилването на конкурентноспособността на Китай във високотехнологични състезания като изкуствения интелект.

Инсталацията ще бъде с мощност от 600 GW и предстои изграждането на трасето Шаанбей-Анхуей, а провинциите Шандун, Джъдзян, Ляонин, Гуандун, Гуанси и Фудзиен планират развитие на множество проекти в областта на ядрената енергетика.

Сред другите проекти, които Китай усилено развива, са морските товари, задвижвани от чиста енергия.

Това е част от новата стратегия и политика на китайскто правителство и по-специално на министерството на промишлеността и информационните технологии (MIIT).

То публикува наскоро документ, които обещава да бъдат проверени и приложени всички задължителни национални стандарти за квотите за потребление на енергия в промишлеността.

Сред другите цели на стратегията са подобряване на енергийната ефективност, особено в ключови индустрии, които имат голяма консумация на енергия.

По този начин Китай се стреми да намали въглеродния отпечатък и да забави климатичното затопляне.

Освен това е подобрена оценката на устойчивото развитие на Китай, като се отбелязва, че  има още какво да се желае, за да бъдат достигнати желаните нива за избягване на климатичното затопляне.

Експертите предупреждават, че страната трябва да побърза и да има готовност да се справи с увеличаването на климатичните инциденти през следващите години.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.