Древни наноструктури


„Неуместен артефакт” е термин, прилаган за десетки открити на различни места по света праисторически обекти, чието технологично ниво е в пълно противоречие с определената им въз основа на физически, химически и геологически данни възраст.

Често пъти неуместните артефакти са обезсърчаващи за конвенционалните учени, но носят радост на авантюристичните изследователи и любителите на алтернативни научни теории.

През 1991 г. появата на изключително малки, спираловидни артефакти, открити край бреговете на реките Кожим, Нарада и Балбан-Ю в Русия, довежда до дебати, продължаващи до днес. Тези загадъчни миниатюрни елементи предполагат съществуването на култура, способна да развие нанотехнологии преди 300 000 години.

Неестествените спираловидни артефакти били открити първоначално по време на геоложко проучване, свързано с добива на злато в планините Урал. Те включвали спирали, шпиндели и други неопределени съставни части.

Създаването на Шумер

Според анализ на Руската академия на науките в Сиктивкар, най-големите открити парчета са направени предимно от мед, докато най-малките – от волфрам и молибден.

Докато най-големите от тези артефакти са с размери от 3 см, най-малките са едва 1/10,000-на от инча и много от тях следват пропорциите на златното сечение. Формата им предполага, че са изработени, а не природно образували се метални фрагменти. В действителност е установено, че те силно приличат на миниатюрните компоненти в съвременната нанотехнология.

Макар някои да твърдят, че тези фини структури са само останки от изпитателни ракети, изстрелвани от разположения в близост космодрум Плесецк, доклад от московския институт определя, че те са далеч по-стари, за да са продукт на модерното производство.

През 1996 г. д-р Е. В. Матвежева от Централния научноизследователски департамент по геология и добив на ценни метали в Москва пише, че независимо от хилядолетната си възраст, елементите са с технологичен произход. Те са открити на дълбочина между 3 и 12 м в геоложки слой на възраст между 20 000 и 318 000 години.

Как са могли хората да произвеждат толкова миниатюрни елементи в далечното минало и за какво точно са служели те? Някои вярват, че спираловидните елементи доказват високото технологично равнище на човешката раса през епохата на Плеистоцена, докато други смятат, че откритията са творение на извънземни.

Артефактите са изучавани в четири различни научни центрове в Хелзинки, Санкт Петербург и Москва.

По-нататъшните проучвания на тези фини структури обаче изглежда са били прекратени през 1999 г. след смъртта на д-р Йоханес Фибаг, главен изследовател на откритието.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.