Наградата „Златна мечка“ от „Берлинале“ грабна „Дахомей“


Тазгодишната награда „Златна мечка“ за най-добър филм от 74-ото издание на „Берлинале“ отиде при режисьорката Мати Диоп.

Нейната продукция „Дахомей“ спечели голямата награда и беше дадена от директорите на „Берлинале“ Мариете Рисенбек и Карло Шатриан.

За последните двама, това е последно участие начело на фестивала.

Документалният фирм акцентира върху реституирането през ноември 2021 г. на 26 произведения, заграбени от френските колониални сили от Бенин през 1892 г.

Журито беше с международно участие и ще се запомни с ръководството на първия чернокож представител изобщо в цялото издание досега – мексиканско-кенийската актриса Лупита Нионго.

Голямата награда „Сребърна мечка“ отиде при южнокорейския режисьор Хон Сансу, чийто филм разказва историята на французойка (Изабел Юпер), която преподава в Република Корея, и се отдава на алкохола.

Наградата на журито грабна научнофантастичния филм „Империята“ на Брюно Дюмон, който прави свой прочит на „Междузвездни войни“ и разказва историята на две групи извънземни, които пристигат на Земята.

Доминиканският режисьор Нелсон Карлос де Лос Сантос Ариас бе отличен със „Сребърна мечка“ за най-добър режисьор за филма си „Пепе“. Историята на Пепе, един от хипопотамите от частния зоопарк на колумбийския наркобарон Пабло Ескобар, е вдъхновила доминиканския режисьор да създаде филм, в който разсъждава върху колониализма.

„Сребърна мечка“ за най-добър сценарий международното жури присъди на филма „Умиращ“ на Матиас Гласнер.

Актрисата Емили Уотсън бе удостоена със „Сребърна мечка“ за поддържаща роля за филма „Малки неща като тези“. Ирландската историческа драма откри „Берлинале“ на 15 февруари. Уотсън благодари на Килиън Мърфи, който изпълнява водещата роля в продукцията, за това, че я е привлякъл в проекта и че е имала възможността да наблюдава от първия ред как разгръща таланта си във филма. Мърфи е номиниран за награда „Оскар“ за ролята си в „Опенхаймер“.

За най-добро актьорско изпълнение във водеща роля със „Сребърна мечка“ бе отличен Себастиан Стан за ролята му в „Различен човек“ на Арон Шимбърг. Наградите на „Берлинале“ за актьори във водеща и в поддържаща роля са полови неутрални.

Първата „Сребърна мечка“ в конкурсната програма, връчена от международното жури на 74-ото издание на „Берлинале“, бе за изключителен артистичен принос на Мартин Гшалхт за операторско майсторство за филма „Ваната на дявола“ на режисьорите Вероника Франц и Северин Фиала.

Церемонията за наградите на „Берлинале“ се излъчваше на живо онлайн от „Берлинале паласт“ на сайта и в Ютюб канала на фестивала, както и от телевизия ZDF.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.