Морското дъно е новото „Ел Дорадо“


Все повече светът се стреми към ефективен енергиев преход, но това означава и наличието на жизненоважни за индутрията минерали.

Затова изследователите обръщат внимание към едно неизследвано пространство – морското дъно. Още от средата на миналият век учените търсят начини за добиването им, а и тогава тези на сушата бяха достатъчни.

Но, правилата на енергийният пазар се променят непрекъснато. Според главният секретар на Международния орган по морското дъно (ISA), Майкъл Лодж, все повече држави и компании проявяват интерес към изследване на океанското дъно.

На следващото заседание в Ямайка, от ISA искат да направят оценка на индустриалните мащаби и най-вече ползите и вредите от добива на тези критично важни минерали.

Според Лодж, все по-напредващите технологии и нуждите да кмпаниите от критично важни минерали ще продължи да нараства през следващите години със „зашеметяващи темпове“, а това ще доведе и до невъзможност за задоволяване на нуждите на индустриите.

Международният орган по морското дъно е създаден преди 30 години именно с цел да регулира дейностите по дъното на световния океан. В организацията членуват 168 държави и Европейския съюз, но не и САЩ.

Норвегия вече съобщи, че е попаднала на подобни минерали през изминалия месец. Залежите са открити в териториални води край архипелага Свалбард в Северния ледовит океан с обща площ от 280 000 кв. км.

Макар, че норвежкото правителство вече е издало разрешение за започване на добива, към момента то не е започнало, защото се преценяват потенциалните рискове за околната среда и докато не получат по-ясна картина, няма да се започне началото на добива.

По силата на предложението, направено от правителството и гласувано от парламента, минните компании ще трябва да представят аргументирани предложения, за да получат лиценз за работа в определена зона, а всяко предложение ще бъде разглеждано и гласувано поотделно от парламента.

Съветът на Международния орган по морското дъно, в който влизат 36 държави, планира до лятото на 2025 г. да изработи и представи регулаторна рамка за евентуални манипулации с индустриален характер по морското дъно.

Според Лодж, процесът е стартирал и трудно ще бъде спрян, било то в национални или международни води.

Досега 24 държави членки на организацията са поискали налагането на мораториум върху каквото и да е дълбаене по морското дъно.

А, мултинационални компании като „Google“, „Google“ и „Volvo“ обещават да не ползват материали, добити от дъното на океана.

Според Лодж ситуацията обаче е неудържима, тъй като търсенето на критични материали само ще расте. Според него обаче е впрс на време, за да се пристъпи към добиването на минерали от морското дъно, тъй като това е начина на страните от Европа да се противопставят на доминацията на Китай и Русия в сектора на редкоземните минерали.

САЩ, без да са член на Международния орган по морското дъно, вървят по същия път. В началото на март Министерството на отбраната се очаква да представи доклад относно дълбоководното миньорство и потенциала му за страната.

Липсата на членство в организацията възпрепятства американските компании да получат евентуални лицензи за добив в международни води, но нищо не им пречи да работят в национални.

Неотдавна публикувано проучване открои четири потенциални зони за разработка – платото Блейк край югоизточните брегове на САЩ, Хавайските острови, бреговете на Калифорния и Аляския залив. В тези региони са налични богати на метали възли, както и фероманганови кори, в които изобилието на ценни минерали е особено голямо.

Но, и в САЩ има съпротива срещу дълбоководния добив.

Щатските власти на Калифорния и Орегон вече приеха закони, забраняващи подобни дейности, поради рискове за биоразнообразието, риболова и правата на местното население. Учени и експерти твърдят, че са необходими още проучвания, за да бъдат оценени реално рисковете от дълбаенето на морското дъно.

Океаните са новото Елдорадо. Единственият въпрос е дали те ще бъдат разработени варварски или цивилизовано. Съдейки по характера на човешката природа, по вероятен е първият вариант.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.