ЕК одобри заем за увеличаване на инфраструктурата за „зелен“ водород


Европейската комисия съобщи, че е одобрила 6,9 млрд. евро държавна помощ, с която ще бъдат изградени нови инфраструктурни пректи за пренос и увеличаване на доставките на т.н „зелен“ водород.

Тези пари ще бъдат раздадени на близо 33 компании в също толкова проекти, които са от седем държави-членки на ЕС и ще бъдат под формата на частни инвестиции (Франция, Германия, Италия, Нидерландия, Полша, Португалия и Словакия).

Освен това е предвидено финансиране за внедряването на широкомащабни електролизатори за производство, съхраняването и транспортирането на възобновяем водород и тръбопроводите за него.

В допълнение ще бъдат изградени и  терминали за обработка и пристанищна инфраструктура за обработка на доставки с втечнен водород.

По този начин ЕС ще изгради в няколко страни-членки от съюза своите първи международни хъбове, като с това ще се положи началото на система от връзки в цяла Европа.

Проектът е част от новата Европейска водородна стратегия.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.