Турският изтребител „Kaan“ с успешен тестов полет


В Турция започнаха тестовете на новият национален изтребител „Kaan“. Той е дело на турската отбранителна компания „Turkish Aerospace“, която съобщи, че се разработва пето поколение изтребители, които да попълнят отбранителните ВВС на страната.

Полетът на „Kaan“ продължи 13 минути и достигна 230 възела при височина от 2425 м.

Според ръководителя на дирекцията на турската отбранителна индустрия (SSB) Халук Гергюн, първият полет на националния боен самолет е голямо постижение за Турция.

САЩ одобриха продажбата на F-16 за Турция

Чрез проекта Kaan страната ще получи не само изтребител от пето поколение, но и независимост от съвременните чуждестранни технологии.

Дължината на изтребителя е 21 м, размах на крилата – 14 м, височина – 6 м. Оборудван е с два двигателя, всеки от които развива тяга от 120 kN и ще може да развива максимална скорост 1,8M, да издържа на натоварвания от +9 g до -3,5 g.

Практическият таван ще бъде 16650 m.

Турция разработва сонар за борба с подводници

Ще бъде оборудван с всички съвременни комуникационни устройства и радар с активна електронно сканирана решетка (AESA), способности за водене на електронна война, модерни комуникационни, навигационни и идентификационни системи, инфрачервена система за търсене и проследяване на цели IRST (Infrared Search and Track), както и подобрен кокпит с удобен за потребителя интерфейс човек-машина.

Разработването на TF-X започна в Турция през 2010 г. Договорът за създаване на идейния проект беше възложен на TAI през август 2011 г.

Първоначално Турция планираше за закупи „F-35 Lightning-2“, но след като през 2019 година се появиха првите спънки в закупуването, заради недопускането на Швеция в НАТО, страната премина към собствена разработка.

Сега, според плановете на турското правителство, националната бойна авиация трябва да стане основата на ВВС в страната.

По план трябва да бъдат сглобени общо седем летателни прототипа. Планира се серийното производство на изтребителя да започне през 2028 г.

Предвидено е новите изтребители да бъдат на служба в авиацията до 2070 година.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.