Скалата на Гуатапе – място, където си близо до Бог


Едно от най-необикновените скални образувания в света – Ел Пенон де Гуатапе – се намира в Колумбия. Извисява се на 200 метра височина, има една дълга пукнатина, която все едно тече отгоре на долу на едно от лицата.

Тази гигантска гранитна скала е на повече от 65 милиона години.

През тази пукнатина са заклещени 649 стъпала зидарска стълба, която изглежда като гигантска шевица, която държи разцепената скала.Скалата на Гуатапе

Необикновената скала се намира в Андите, на около 400 километра северозападно от колумбийската столица Богота и със сигурност това не е подходящо място за хора със страх от височини.

Масивното скално образувание, което в миналото е било място за поклонение на индианското племе Тахамис, е с почти изцяло гладки склонове с изключение на една дълга вдлъбнатина от северната страна, където е построена стълбата и е единственият начин за изкачване до върха.

Стълбите са единственият начин, за да се изкачиш по близо 220-метровата скала, но със сигурност всяко усилие си заслужава предвид невероятната 360-градусова гледка, откриваща се към множеството езера и островчета в планината.

Древна „крепост Рога“ – високо в планините на Перу

Любопитен факт е, че югоизточните части на скалата се намират на цели 2135 метра надморска височина!

В близост до основата на Скалата, която е дълга 285 метра и широка 110 метра, има сергии за храна и магазини за пазаруване. На около половината път нагоре по стълбите има светилище на Богородица.скалата Гуатапе

Когато туристите успеят да се изкачат до върха на скалата, пред тях се открива великолепна гледка с много езера и острови. Освен това най-отгоре има няколко религиозни реликви и триетажна кула за наблюдение.

През 1954 година група приятели изкачили скалата използвайки множество дъски, които вкарвали в цепнатините.

Това било първият път, когато някой е изкачил Ел Пенон де Гуатапе, макар че не е ясно дали някой от индианците не го е направил преди това. За изкачването били нужни 5 дни, а на върха на скалата се разкрила невероятна гледка. Там било открито и ново растение, което било кръстено с латинското Pitcairma heterophila. Не минало много време и камъкът се превърнал в голяма туристическа атракция.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.