Арената на Пула – място на гладиаторски битки


Арената на Пула в Хърватия е единственият оцелял римски амфитеатър с напълно запазени всичките четири кули и три римски архитектурни ордера. Някога е бил място на гладиаторски битки. А днес е място за провеждане на много различни събития – филмовият фестивал в Пула, различни концерти, опери, балет, спортни състезания…арена Пула

Построен е през І век от н.е. по времето на император Веспасиан, едновременно с великолепния Колизеум в Рим. Амфитеатърът в Пула е сред 6-те най-големи оцелели римски арени в света.

Амфитеатърът е сред 6-те най-големи оцелели римски арени в света и е най-добре запазеният монумент от античността в Хърватия. Екстериорните стени са изградени от варовикови скални блокове. Поради денивелацията на терена, фасадата, гледаща към морето, е структурирана на 3 нива, докато противоположната част е на 2 нива. Арената е била с капацитет за 23 000 зрители, а самото игрище е с размери 67,95 на 41,65 метра. То е било отделено от публиката с метални решетки. Съоръжението има 15 входа. Под игрището е изграден лабиринт от коридори, от които са излизали участващите гладиатори и диви животни. Всяка от 4-те кули е имала по 2 цистерни с ароматизирана вода, която е била разпръсквана върху зрителите за разхлаждане. Имало е възможност за покриване на част от трибуните с конзолни тенти, които са предпазвали от слънчевите лъчи.

Арената е построена в периода 27 г. пр. н. е. – 68 г., след като Пула става регионален център на римското управление, наречен Pietas Julia. Била е разположена извън градските стени, покрай Виа Флавия – пътят от Пула към Аквилея и Рим.

Първите наемници в модерна Европа

Първоначално амфитеатърът е изграден от дърво, по времето на Октавиан Август (2-14 г.) Впоследствие, по времето на Клавдий, съоръжението е заменено от малък каменен амфитеатър. През 79 г., по време на управлението на император Веспасиан, стадионът е разширен, за да може да побере провеждането на гладиаторски борби. Окончателно е завършен през 81 г. при император Тит. През V век император Флавий Хонорий забранява гладиаторските игри, което води до понижаване на интереса към съоръжението. Започва разграбването му от местните жители, което е преустановено през XIII век с указ на патриарха на Аквилея.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.