Загадъчната раса на „гномите“


Преди 5000 години в Турция може би са живели и са се развивали загадъчна раса от гноми.

Те били хора с ръст малко повече от метър, които обаче успели да построят многоетажни градове във вътрешността на пещерите, свързани помежду си с дълги тунели.

Останки на предполагаемата раса от гноми, живели под земята. Турски археолози стигнали до този извод след дългогодишни археологически разкопки в Кападокия. Съществата били уподобени на дребничките приказни герои от фолклора на някои народи, които живеят под земята и пазят тайни знания и богатства.

 Археолога Мохамед Джейдабар, който прави разкопки в един от главните подземни градове на Кападокия – Йозконак, смята, че първият слой на подземията – 10-12 етажа, е само върхът на айсберга.

Исполини и гиганти

Според Джейдабар скритите под земята градове може да са разположени на сто или повече етажа.

Той още смята, че вероятно подземните хора са влезли в някакъв конфликт с тези, които живеели на повърхността – религиозен или политически, и затова са се скрили в пещерите.

Подземен град Деринкую, състоящ се от 18 етажа

В лабиринтите на Кападокия обаче не са открити помещения, които да служат за поклонение на боговете. Няма никакви фигури на хора, нито на животни. На най-ниското равнище в Деринкую е разкрита църква във формата на разпятие, но тя е много по-късна постройка. През III в. след Христа тя била издълбана в скалите от бягащите от римските войници християни.

Джейдабар е убеден, че е малко вероятно подземните хора да са били атеисти. Въплъщение на боговете са били загадъчните крале на това племе, дори било възможно самите те да са били смятани за богове.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.