Русия атакува Одеса с дронове и ракети


Одеса беше атакувана с дронове и ракети преди полунощ в четвъртък. Сирените в украинския черноморски град и в областта бяха пуснати в 21:10 ч. Към 22:10 ч. и 22:55 ч. в града се чуха поредица силни взривове.

Както информира председателят на Одеската областна военна администрация Олег Кипер в приложението „Телеграм“, в Одеса е избухнал пожар в обект на гражданската инфраструктура.

„Това стана в резултат на руска атака с дронове по града. Има информация за пострадали хора. Данните и броят се проверяват. Всички съответни служби работят на място“, подчерта Олег Кипер.

НАТО ще достави 1 млн дрона на Украйна

Един човек е загинал при пожар в промишлено предприятие в Одеса след руския удар с дронове. Друг е бил спасен. Украинската противовъздушна отбрана е успяла да неутрализира девет безпилотни апарата в района. В Днепър са пострадали четирима души след нападение с дрон към жилищен блок. Според местните власти под развалините е възможно да има още хора.

Българската общност в Одеска област е трета по численост и наброява над 150 000 души според официалното преброяване в Украйна през 2001 г.

В Одеса живеят около 50-60 хиляди българи. Най-голямото компактно българско население е съсредоточено в Болградски, Измаилски и Белгородднестровски район.

Също вчера бившият руски президент Дмитрий Медведев призова за анексирането на украинския пристанищен град Одеса и евентуално превземане на столицата Киев на по-късен етап.

Одеса, върни се у дома„, заяви Медведев, който в момента е заместник-председател на Съвета за сигурност на Русия, по време на интервю, публикувано днес в канала му в „Телеграм“. Бившият президент твърди, че градът е руски по отношение на езика, историята и хората, които живеят там. „Това е наш руски град“, добави Медведев.

Медведев, който се смята за съюзник на президента Владимир Путин, каза, че не знае в кой момент Русия трябва да спре инвазията си. Самият Путин също многократно е говорил за Одеса като за руски град, но никога не е споменавал за евентуално завземане на пристанищния град толкова недвусмислено, както Медведев сега, отбелязва ДПА.

Според Медведев превземането на Киев е необходимо, „ако не сега, то на по-късен етап„. По думите му градът е с руски корени, но е управляван от „международна шайка от врагове на Русия“.

Русия се провали в опита си да превземе Киев в началото на пълномащабната инвазия преди почти две години, а Одеса също остана под украински контрол.

58-годишният Медведев, който беше президент на Русия от 2008 г. до 2012 г., опитва да се утвърди като един от твърдолинейните политици в Москва от избухването на войната насам и многократно заплаши с употреба на ядрени оръжия срещу Запада.

Ако Русия бъде изтласкана до границите си от 1991 г., страната ще пусне ядрени бомби не само в Киев, а и в Берлин, Лондон и Вашингтон, заяви наскоро Медведев.

Границите от 1991 г., за които Медведев говори, са международно признатите граници на Русия и Украйна преди анексирането на Кримския полуостров през 2014 г. и преди инвазията на Русия в Украйна.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.