Манастира с дяволите край с. Чурилово, близо до гр. Петрич


В края на лятото на 2023 година посетихме едно забравено от Бог място но достатъчно магнетично, че да ни накара да поемем към него. Това е Чуриловският манастир „Св. Георги“, наричат го Манастира с дяволите – името идва от стенописите под свода на манастира. Дяволите са изобразени на десетки сцени.Чуриловски манастир с дяволи

Този манастир е български православен манастир, част от Българската православна църква. Намира се край с. Чурилово, близо до гр. Петрич. Построен е през 1852 г., по-късно се реставрира, а днес се поддържа. Хората се събират в манастира на три църковни празника – Св. Георги, когато е храмовия празник, Петровден и Рождество Богородично. Църквата е паметник на културата от национално значение.

Пътя до селото е сравнително добър асфалтов, по-подходящ е за високи автомобили като само последния около километър е черен, но пак е проходим с нормален автомобил.

Гледката от камбанарията е завладяваща! Манастира работи събота и неделя и тогава е отворен. Има и телефон ако се организират няколко човека/група идва човек и го отваря.

Храм „Св.св Теодор Тирон и Теодор Стратилат“, с. Добърско

Има исторически сведения, че на мястото на съвременния манастир е съществувал средновековен манастир, построен през 14-ти век. След османското нашествие по българските земи манастира е разрушен. Църквата на манастира е построена през 1858 г, след ферман, издаден от султан Абдул Меджид. Камбанарията на църквата е построена през 1890 година гледката от там е завладяваща! По време на Османската империя в манастира е съществувало килийно училище, където се учили деца от някогашното село Игуменец.манастира с дяволи

Най-невероятното нещо тук, за което си заслужава да се дойде е църквата на Чуриловски манастир или по-точно притвора откритата западна част, оградена с колонада от арки. Тръпки ме побиха като се вгледах в стенописите, които са изографисани по тези стени, колони и тавани. Толкова много дяволи не бях виждала. От тук идва името на манастира – „Дяволски“. Това са сцени от Страшния съд и те имали за цел да сплашват хората, които идвали на служба, за да знаят какво ги чака ако вършат грехове.

Има нравоучителни рисунки за всяка професия от онова време – воденичарят, който лъже е с вързан за шията камък, овчарят пък – с вързана овца. Шивачът, ако е крал от платовете на хората е с вързана огромна ножица и прочие. Ако пък си водиш детето при врачки и лечителки, дяволът се изхожда в паницата с отварата и всякакви други невероятни сцени. пророк Исая сцена от манастира

Най-ужасяваща е сцената с пророк Исая когото двама разрязват с огромен трион. Грехът на горкия човек бил, че говорил много против властите. Замислих се нас какво ни чака, ще трябва много да внимаваме какво говорим за властимащите.

 

 

Изрисуваните стени и гледката разглеждайки прекрасните пейзажи, които се разкриваха по пътя пред нас са впечатляващи и ще оставят спомен за дълго време.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.