Кръв във водата


Това е двубой по водна топка между Унгария и СССР на Летните олимпийски игри в Мелбърн през 1956г Проведен на 6 декември, два месеца след Унгарската революция и в него Унгария побеждава  с 4-0.

Името е измислено, след като унгарският играч Ервин Задор излиза в последните две минути с кръв от окото му,  ударен от съветския играч Валентин Прокопов.

Олимпийският мач „Кръв във водата“ е проведен в епоха на Студената война между Унгария и СССР , сметнат за провокация. Напрежението между състезаващите се отбори било, поради факта, че само седмици преди мача, съветските войски заедно с техните танкове и бойни самолети, насилствено потушават Унгарската революция.

Повечето от революционерите са били от цивилни.Повече, от които работници и студенти, които хвърляли коктейли „Молотов“ срещу огромната военна сила СССР.

Унгарците били създали стратегия преди мача да се подиграват с руснаците, чийто език са учили в училище. По думите на Ервин Задор: „Бяхме решили да се опитаме да ядосаме руснаците, за да ги разсеем.“
Още в началото се разменяли ритници и юмруци. В един момент удар, нанесен от унгарския капитан Дезко Гуармати бил заснет.

Междувременно Задор вкарва два гола под овациите на публиката с „Hajrá Magyarok!“(„Напред унгарци!“).
Една минута преди края на мача Унгария водила с 4:0. В почивката, докато разговаряли,двамата влизат в свада и Задор решава да напусне басейна, след като му причиняват кървава рана.

Кървенето му било последната капка за тълпата, която вече била обезумяла. Много ядосани зрители скочили близо до басейна, размахвайки юмруци, крещейки обиди и плюейки руснаците. За да избегне бунт, полицията влязла в залата и изтеглила тълпата навън.

Снимки на нараняванията на Задор били публикувани по целия свят, което дало прозвището „Кръв във водата“.

Докладите, че водата в басейна е станала червена били преувеличени.

Единствената мисъл на Задор била дали ще може да играе следващия мач. Той пропуска финалната победа срещу Югославия с 2:1. Това осигурило четвърти златен медал за унгарците.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.