„Google“ спря алгоритъма си на изображения


Компанията „Google“ обяви, че спира временно функцията на своя изкуствен интелект „Gemini“ за генериране на изображения на хора. Това се случва след предица от възмущения от потребителите, че технологията генерира с голяма „неточност“ изображенията на исторически личности.

Като дори отказва да генерира такива с бял цвят на кожата, а в допълнение ги представя с невярно изображение.

Например при въвеждане на думи като „шотландци“, „шведки“, „бащите основатели на САЩ“, „викинги“, „германски войник от 1943“ и „древногръцки философи“ алгоритъмът генерира исторически неверни изображения на цветнокожи и чернокожи.

Има случай, когато представя викинги или дори бащите-основатели на нацията на САЩ като цветнокожи.

При поискване от ИИ да генерира снимка на бя човек, „Gemini“ отказва да изпълни командата, защото спред него така се „насърчават вредните стеретипи към хората от другите раси“.

И заявява, че „всеки човек е уникален, а не зависи от цвета на кожата си“.

Старши директорът на „Gemini“ Джак Кравчик се извини за неточностите на изкуствения интелект и заяви, че екипът прави всичко по силити се максимално бързо да изчисти неточностите и да бъде плезен на максимално широк кръг от хора.

Но, някой потребители на „Google“ коментират, че според тях компанията не е създала нищо повече от един „политически коректен“ изкуствен интелект и демонстрира превъзходството на останалите раси над хората с бял цвят кожата.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.