Глобиха Avast за продажба на потребителски данни


Федералната търговска комисия (FTC ) глоби софтуерната компания за киберсигурност „Avast“ с близо 16,5 милиона долара.

Причината е, че компанията е призната за виновна за това, че продава потребителски данни на трета страна, в т.ч консултантски фирми, рекламни компании и брокери на данни.

Така вместо едноименният антивирусен софтуер на компанията да защитава потребителите, той спомага тя да събира информация за данните от сърфирането и да я продава на заинтересовани лица.

Калифорнийският съд не смята, че AI нарушава авторските права

Компанията стартира през 80-те години в тогавашна Чехословакия, по времето на СССР и постепенно разширява портфолиото си с антивирусен софтуер и други приложения. А, в последствие става част от друга компания в сферата на киберсигурността.

Сега „Avast“ е собственост на компанията „Gen Digital“, която е публично търгувана компания с двойно седалище в Темпе, Аризона и Прага в Чешката република.

Последва бърза реакция от „Avast Limited“, която заяви, че от 2014 година е спряла да събира проследяващите потребителското поведение бисквитки и вече не позволява на трети страни да проследяват онлайн активността в интернет.

Председателят на FTC Лина Хан обясни, че подобно събиране на чувствителна информация може да нанесе непоправими щети на хората и да разкрие всичко за тях – романтични връзки, финансови злоупотреби, дори проблеми с хазарта.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.