Древно-Български държави


Дълги години в нашата историческа наука шества тезата, че Българите са малко номадско племе от тюркски произход, появило се на историческата сцена след смъртта на Атила(453 г.).

В края на VI в. то попада под тюркска зависимост (ако сме тюрки – как попадаме под тюркска зависимост?), от която го освобождава кана субиги – Кубрат и създава държава.

Според официалната историография тя представлява племенен съюз, просъществувал малко повече от тридесет години.

От друга страна, незнайно защо, недотам обичащите ни византийци нарекли този съюз Стара Велика България.

Първата Българска държава

В края на VII в. император Константин Погонат, едва успял да разбие арабите при Константинопол, потеглил начело на петдесет хилядна армия към делтата на река Дунав, срещу “неголямата” войска на Аспарух.

Там в продължение на няколко дни той не посмял да я нападне и се отправил към Несебър.

Армията му пък била преследвана и избивана от “немногобройните” Българи, яздещи дребни кончета от устието на река Дунав до Варна. Не минали век-два и Българите изчезнали сред славянското море.

Упоеният от подобни “исторически прозрения” днешен Българин, изпада в недоумение, когато чуе твърдения, като това на покойния френски президент Франсоа Митеран, че: “Българският народ е един от създателите на цивилизацията на нашата планета” или на американския професор Норман Дейвис, че Българите стоят “в ядрото на европейската цивилизация”.

Ако обаче надникнем в историческите извори от древността и средновековието, както и осланяйки се на последните археологични открития, ще видим, че Българите са един от най-древните народи на земята.

Притежавали са богати познания в областта на астрономията, строителството, земеделието, имали са своя писменост.

Едно от най-големите им достойнства е, че навсякъде, където са спирали, са създавали държави със свое специфично устройство, с добре подредена административна и военна структура, и със съответните титли.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.