„Apple“ изпревари „Samsung“ на европейския пазар на смартфони


През последните три месеца южнокорейският гигант „Samsung“ отчита спад в продажбите на смартфони. Но, не така стои въпросът при техния пряк конкурент – „Apple“. Компанията се радва на значително търсене на последния си „iPhone“.

Това и отреди челното място по продажби на европейския пазар, катао за първи път от 21 месеца насам, „Apple“ успя да изпревари „Samsung“ по брой продадени смартфони.

Анализаторите отчитат спад в търсенето на умни устройства на европейските пазари с 3% на годишна база, като най-силен (с 12%) е спада, именно при „Samsung“.

За Европа е намаляло търсенето на смартфони в Европа са намалели с 3% до 37,8 млн. броя през четвъртото тримесечие на 2023 г. в сравнение със същия период на миналата година.

Като цяло трябва да се отбележим, че до последно преди празниците „Samsung“ беше убедителен лидер преди силния по традиция коледен сезон.

Но, именно тогава, от „Apple“ пуснаха серията „iPhone 15“. Това доведе до рязко търсене на продукта и изтласка компанията на второ място поради продажбите през празничното тримесечие.

„Huawei“ изпреварва „Apple“ в Китай

„Samsung“ се смъкна на второ място с 10,8 млн. продадени смартфона (спад от 12%), въпреки постоянно силното търсене на сериите “ Galaxy S“ и “ Galaxy A“ .

Анализатори отчитат, че затрудненото икономическо положение изобщо не пречи на потребителите да търсят премиум телефони и да отделят висок бюджет, за да се сдобият с желаното от тях устройство.

Именно четвъртото тримесечие на 2023 година е времето на флагманските премиум устройства. Това означава, че над 40% от продадените смартфони са били на цена над и повече от 800 долара.

Очаква се, че  от „Apple“ ще продължат да използват все по-креативен маркетинг. (Послединят пример е скюченото спразумение за лизингово партньорство с испанската банка „Santander“).

Очакванията са, че търсенето на смартфони ще се засили през следващите месеци до отпреди пандемичните нива.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.