Китай се съгласи да изпрати гигантски панди обратно в САЩ


Китай съобщи, че ще поднови усилията си за „дипломацията на пандата“ със САЩ и други страни, след като през последните години върна у дома мечките, които дава назаем на чуждестранни зоопаркове.

Това ще позволи възобновяването на дългогодишна програма за сътрудничество, която беше прекратена на фона на влошаването на отношенията между държавите, съобщават от администрацията на зоопарка.

Според тях, при подписване на всички разрешителни, две панди – мъжка и женска – ще пристигнат в Сан Диего още през лятото на 2024 г., около пет години след като зоопарка е върнала наеманите преди това мечки в Китай.

Надеждите, че емблематичните животни, които живеят в дивата природа само в Китай, могат да бъдат изпратени обратно в САЩ, нараснаха след срещата на президента на САЩ Джо Байдън с китайския лидер Си Дзинпин през ноември миналата година в Калифорния.

Първоначално зоологическата градина във Вашингтон получава двойка панди като подарък от Пекин след посещението на президента Ричард Никсън в Китай през 1972 г. – знаково събитие, което спомага за нормализирането на отношенията между страните.

Последните панди от Сан Диего се върнаха в Китай през 2018 г. и 2019 г., след като изтекоха договорите им за заем. Зоологическата градина в Атланта сега е единственото място в САЩ, където се отглеждат панди, но и те трябва да се приберат у дома тази година.

Според Меган Оуен от Алианса за диви животни в зоопарка в Сан Диего китайската страна „изразила огромен ентусиазъм“ по повод възобновяване на сътрудничеството.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.