Божията ръка


 „Божията ръка“ е известен и противоречив инцидент в света на футбола, който се случва по време на Световното първенство по футбол през 1986 г. в Мексико. В този инцидент главно действащо лице е легендарния аржентински футболист Диего Марадона и се случва по време на четвъртфиналния мач между Аржентина и Англия на 22 юни 1986 г.

Чудото на леда

 В 51-ата минута на мача Марадона използва лявата си ръка, за да вкара топката в мрежата, отбелязвайки това, което ще се превърне в един от най-известните голове в историята на футбола. Реферът, въпреки протестите на английските играчи, оставя гола предполагай може би, че Марадона е използвал главата си за да отбележи. По-късно Марадона описва гола с думите: „Малко с главата на Марадона и малко с Божията ръка“. Терминът „Божията ръка“ е измислен за да опише това събитие.

The Catch – Хващането
Трябва да отбележим и друг любопитен факт в тази среща. Втори асистент рефер е българинът Богдан Дочев, който не успява да види играта с ръка на Диего Марадона.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.