Безос спечели над 8 млрд. от продажбата на акции на Amazon


Основателят на Amazon Джеф Безос във вторник продаде над 14 милиона акции на Amazon за около 2,37 милиарда долара, а още 36 милиона акции бяха продадени за 5,6 милиарда долара като част от предварително одобрен план за търговия през ноември 2023 г.

Безос притежава акции на Amazon на стойност $164 млрд. Общото богатство на бизнесмена е $191 млрд., според индекса на милиардерите на Bloomberg.

Акциите на Amazon са поскъпнали със 72% през последните 12 месеца.

Милиардерът не разкри как планира да използва печалбите и данъчните облекчения, които е получил.

Преди да продаде активите, Безос се е преместил от Сиатъл в Маями.

Щатът Вашингтон въведе 7% капиталови печалби от акции или облигации в размер на над 250 000 долара. Флорида обаче няма този данък. Ако Безос остане в Сиатъл, ще трябва да плати 595 милиона дола.

Безос намалява дела си от година на година. Последната продажба на акции не води до забележителна промяна. Главният изпълнителен директор на Nvidia Дженсън Хуан продаде акции миналия септември за първи път от над една година, като упражни опции. Но делът му в компанията почти не се е променил през последните пет години. И двамата остават най-големите индивидуални инвеститори в компаниите си.

Всичко това би трябвало да даде увереност на акционерите, че продажбите на акции не са сигнал за достигане на върха от пазара.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.