Замъкът Предяма – убежище на словенския Робин Худ


Той е обявен от Рекордите на Гинес за най-големият пещерен замък в света.

Живот във Франция? Изберете тези градове вместо Париж!

Единствения запазен пещерен замък в света, който е бил собственост и на австрийски фамилии се намира в Словения. Той датира от 800 години насам, живописен, великолепен, мистериозен,горд и непобедим се намира сред една 123 метрова скала. Съпровождат го истории и легенди. Той се намира близо до село Постойна в южна централна Словения, нощем в него се чуват странни звуци.

Еразъм ПредямскиПрез вековете той е имал различни собственици, но най-силно впечатление прави образът на Еразъм Предямски, изобразен на един от портретите в замъка. Наричан словенския Робин Худ, той обирал каляски, които преминавали през областта, а парите раздавал на нямащите. Легендата на смелия рицар-разбойник Еразъм, който бил непобедим, докато не бил предаден от един от своите слуги.

През 1478 г. рицарят Еразъм Предямски купил замъка, който по-късно станал и негово лобно място. През 1483 г. той убил маршал Папенхайм (роднина на австрийския император) и затова Еразъм бил принуден да се укрие в своя замък. След дълго търсене Каспар Равбар, владетел на Триест го обсадил. Сигурният каменен замък помагал на смелия рицар.

Карстовите образувания и пещерите били перфектна основа на крепостта, а също са и таен проход към свободата, източник на питейна вода и храна. Обсадата може би щяла да трае години, ако не бил предателят-прислужник, който издал къде са най-тънки стените на замъка и владетелят по това време ще е там.

Бункерът, изсечен в скалата и превърнат в болница

Той дал знак със свещ на враговете на Еразъм, че стопанинът му се намира във външната тоалетна, която е в крайната лява част на замъка и те с гюлета сринали стаята, а падналите отломки убили Еразъм.

Странният замък Предяма изглежда сякаш принадлежи към фентъзи свят. Сега той е музей и туристи от цял свят се стичат, за да разгледат неговото великолепие.

Посетителите могат да видят и залата за мъчения, където казват нощем се чували стенания. Заради нощните шумове дори поканили екип от Discovery Channel да заснеме феномена.

Като единственият запазен пещерен замък в света, Предяма предлага изключителен поглед и върху строителните техники, а също и върху светогледа на хората през средните векове, които директно във входа на пещерата са търсили сигурен подслон и са го намирали.

В тази уникална обстановка замъкът Предяма е един от най-впечатляващите замъци в света. Използва се като фон в множество филми, телевизионни програми и музикални видеоклипове.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.