На борда на „Титаник“ никога не са намерени човешки останки


Почти 112 години след потъването на корабът Титаник, на борда му така и не са открити човешки останки. „Не съм виждал човешки останки“, казва Джеймс Камерън пред New York Times през 2012 г., цитиран от Paralell.eu.

Режисьорът на филма „Титаник“ е посещавал и изследвал останките 33 пъти, като твърди, че сигурно е прекарал повече време на кораба от капитана му. „Виждали сме дрехи. Виждали сме чифтове обувки, което силно предполага, че в един момент там е имало тяло.

Но,никога не сме виждали човешки останки.“ Това е факт, но има напълно основателни причини, поради които не са намерени телата на над 1500 души, загинали при потъването на кораба.

Корабът, превърнат в хотел

Една от тях са спасителните жилетки, носени от много пътници и екипажа.

кораб ТитаникВъпреки че не са изпълнили основната си задача да задържат носещите ги на повърхността достатъчно дълго за спасяване, след като хората умират, облечени в тях, те продължават да се носят на повърхността на водата.

Бурята, последвала потъването, вероятно бързо е отнесла телата далеч от мястото на останките, докато океанските течения.

Телата, хванати в капан в самите отломки на кораба, вероятно също са изчезнали, благодарение на действията на риби и други морски организми.

Но, кости са намерени и на други много по-стари корабокрушения, така че защо не и на Титаник?

Това вероятно е свързано с дълбочината. „Проблемът, с който трябва да се справим, е, че на дълбочина под около 914 метра преминаваме под това, което се нарича компенсационна дълбочина на калциевия карбонат“, обяснява дълбоководният изследовател Робърт Балард пред NPR. „И водата в дълбокото море е недостатъчно наситена с калциев карбонат, който всъщност е основният компонент на костите.“

В Австралия ще строят реплика на „Титаник“

Например и потъналият Титаник, и Бисмарк са под компенсационната дълбочина на калциевия карбонат, така че след като някои морски същества изядат плътта на загиналите и разкрият костите, последните всъщност се разтварят във водата.

Вярва се, че в запечатани части на кораба, като машинното отделение, където богатата на кислород прясна вода, на която чистачите разчитат, не е успяла да влезе, е вероятно да има някои запазени тела.

Но, идеята, че 112 години след потъването на кораба, можем да открием разпознаваеми останки, изглежда все по-малко вероятна.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.