Интересно за кехлибара


Най-голямото находище на кехлибар се намира на брега на Балтийско море. С право кехлибарът се счита за главния символ на Калининград. Именно тук е концентриран над 90% от световния му резерв. Балтийският кехлибар е известен със своето най-високо качество, кристална чистота и ефективност.

Кехлибарът гори добре, отделяйки приятен аромат. На немски се нарича „бернщайн“ означаващ „горящ камък“. Кехлибарената смола мумифицира попадналите в нея живи организми, наречени фосили.

В него мога да се видят обитатели на епохи, отдавна изтрити от лицето на земята. Съвсем наскоро в парче от бирмански кехлибар беше открито пиле.

Анализът на камъка доведе до заключение, че пилето е на 99 милиона години.

С право кехлибарът се счита за главния символ на Калининград.Методите за извличане на кехлибар по различно време, са различни: той се събира по крайбрежието след бури, добиван е от дъното на морето от водолази, добивал се е в мини и кариери.

Всички тези методи се използват и днес.

Цветът на кехлибара е не само жълт, бял, оранжев, червен, а може да бъде син и зелен.

Има повече от 300 разцветки на кехлибар. Синият кехлибар се среща само в три държави – Мексико, Никарагуа и Доминиканската република.

Тропическият кехлибар може да бъде и фосфорен, така че направените от него орнаменти стават още по-оригинални.

Най-известният вид кехлибар е сукцинитът. Хеданитът е с жълто-восъчен цвят. Непрозрачен кафяв е глиситът. Бокеритът е тъмно-кафяв, непрозрачен. Стестенитът е черен кехлибар.

Хората започват да използват кехлибар за направа на бижута от десет хилядолетия преди Христа.

Древните египтяни често са използвали кехлибара.

Балтийски кехлибар е намерен в египетски гробници. Кехлибар украсява короната на египетския фараон Тутанкамон. За мумифицирането на фараоните също е исползван кехлибар.

Най-голямото и най-известно творение от кехлибар е Кехлибарената стая, направена през 1709 г. и подарена на Петър Велики от пруския крал, използвана за резиденция на руските монарси.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.