ГЕРБ се отказа от премахването на безсрочните лични карти


ГЕРБ оттегли законопроекта си за промени в Закона за личните документи, с който се предвиждаше отпадане на безсрочните лични карти.

Това стана ясно от думите на председателя на Народното събрание Росен Желязков в началото на днешното пленарно заседание, който обяви, че законопроектът за изменение на Закона за българските лични документи, внесен на 14 февруари от депутати от ГЕРБ-СДС, е оттеглен.

Владеенето на български – задължително за получаване на българско гражданство

Предвиждаше се да се сложи край на безсрочните лични карти на българите над 58 г. Промените щяха да засегнат около 2 млн. българи според статистика на НСИ.

ГЕРБ предлагаха личните карти да са със срок на валидност 10 г. заради „ограничената трайност на документите за пътуване и променящия се вид на неговите притежатели с течение на времето“. Законопроектът бе внесен от Маноил Манев, Христо Терзийски и Младен Маринов,

До момента има два вида лични карти – срочни и безсрочни, като за хората от 14 до 18 г. те се издаваха за 4 г. За онези до 58 г. бяха за 10 г., а над тази възраст ставаха безсрочни. От измененията не ставаше ясно дали безсрочните карти трябва да се подменят веднага след приемане на поправките или след изтичане на 10-годишната им давност.

ГЕРБ предлагаше да се запазва регламентът за тинейджърите от 14 до 18 г. За лицата от 18 г. нагоре личните карти да са с 10-годишна валидност.

Предлагаше се и за възрастните над 70 г. личните карти да са с валидност 30 г., ако те изрично пожелаят това, в противен случай – 10 г. В мотивите бе изтъкнато, че освен документ за самоличност с личните карти може да се пътува зад граница.

Според европейския регламент има обща норма, която позволява на страните да предвиждат за над 70-годишните да се позволява повече от 10 г. валидност и се дава възможност на всяка страна сама да определи какъв да е този срок.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.