Енергията от фитопланктон може да захранва морски сензори


Американски военни изследователи търсят начин да събиране на енергия от най-различни източници. Сега учените от Агенцията за напреднали изследователски проекти на отбраната на САЩ (DARPA) се обръщат към живота в океаните.

Те се надяват чрез събирането на фитопланктон и бактерии, да успеят да извлечат достатъчно енергия от тях за изграждане на самозареждащи се сензори.

По този начин се стремят да изградят ново поколение океански сензори „BLUE“, които да издържат по-дълго и да имат висок капацитет на полезен товар в отдалечени райони.

По този начин може да се наблюдава не само промяната на морското дъно, но и изменението на климата.

Сегашните сензори са скъпи и трудни за поддръжка, а батерии не издържат дълго време.

Новият прототип може да осигури евтино и значително по-дълго зареждане на системите, а с това и да бъде щадящ към околната среда.

„BLUE“ трябва да могат да си взаимодействат с околната среда без външните компоненти да замърсяват водата или да корозират.

Проектът ще премине 30-месечен пробен период в който ще се наблюдават силните и слаби страни на проекта, след което ще се обобщат резултатите.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.