Странният гений Алън Тюринг


Странен, чудат, дори ексцентричен – това най-точно може да опише личността на гениалния математик Алън Тюринг.

Роден в Мейда Вейл, Лондон на 23.07.1912. Още от ранна детска възраст сякаш съдбата има планове за него и едва 6 – годишен е изпратен да учи в “Св. Михаил”, където впечатлява учителите със своя брилянтен и аналитичен ум.

Именно това момче години по-късно ще изиграе решаваща роля в едно от най-кръвопролитните събития в най-новата история на Европа – Втората световна война.

С идването на Хитлер на власт, амбициите на победената през 1913г  Германия се разпалват и е вече готова да властва над света след унижението от Първата световна война.

Това допълнително нажежава и без това размирното положение в следвоенна Европа, която тепърва се справя с последиците от предишния кошмар.

Резултатът – нова катастрофа, която струва живота на близо 20 млн. души.

Когато призракът на Втората световна война се пренася на европейската сцена, Алън Тюринг е привлечен в базата на Бленчли Парк, дом на най-великите криптографи във военното разузнаване.

Сякаш именно великата шифровъчната машина на нацистите „Енигма“, сама предизвиква на дуел великия учен.

Брилянтен, с буден ум и невероятни математически заложби, Тюринг разработва “Бомбата”- та, британския отговор срещу“Енигма“.

Това спомага на съюзниците да вземат превес във войната и са станат пълновластни господари в Тихия океан.

Немците постоянно сменят кодовете, което изнервя допълнително британското командване.

В опит да обърне хода на войната, Тюринг без притеснение иска финансова подкрепа, лично от министър-председателя Уинстън Чърчил. Странен, обичан от едни, мразен от други.

Като далновиден политик, той оценява по достойнство качествата на учения и разпорежда отпускане на нужните средства, за да бъде разгадана  “Енигма”.

На 18.03.1948 г Тюринг успява да направи така желания пробив. Той започва да прихваща вече кодираните съобщения от „Енигма“.

Но, немците разбират, че са разкрити и светкавично преминават към шифровъчната роторна машина “Lorenz”.

Благодарение на това решение на нацистите, той има възможност в реални условия да използва статистическите методи. Това поставя началото в компютърните науки и в частност към създаването на първия компютър с електронни лампи -“Колос”

Алан Тюринг
Alan-Turing

До края на войната в действие вече били над 200 “бомби”, което спомога за победата на Британия.

След войната Тюринг започва работа в Националната физическа лаборатория.

Там се присъединява към проекта за автоматичен двигател и помага за създаването на първия програмируем компютър или накратко наричан “АСЕ”.

От 1948 г  работи в Манчестърския университет, където участва в създаването на т.н “манчестърски компютри” и едновременно с това проявява интерес към математическата биология. Дори пише книга за химическата основа на морфогенезата.

Трудно е да се определи ефекта от работата му, но според мнозина специалисти. именно трудът на Тюринг съкращава войната с 2 години, а с това и живота на 14 млн души.

Но, макар и велик математик, в личен план нетрадиционната му сексуална ориентация е трън в очите на някой висши кръгове в правителството.

По онова време във Великобритания хомосексуалността се счита за престъпление, което се преследва от закона.

Хиляди мъже като Оскар Уайлд са изпращани в затвора или подлагани на задължителна химическа кастрация, като всичко тези мерки са с “възпитател” характер.

През януари 1952 г, 39-годишния Тюринг започва връзка с 19-годишния Арнолд Мъри. На 23.01 е извършен обир в дома на Тюринг.

В хода на разследването властите установят, че крадецът е именно Мъри и се осветлява интимната им връзка. На започналия процес Тюринг пледира “невинен”, но по-късно се признава за виновен.

Дори поправка в конституцията позволява да бъде съден за “непристойно поведение” във Великобритания. За да се спаси от затвора, доброволно се подлага на химическа кастрация.

Правителството прекратява достъпа му до секретните документи, а в последствие, през 1952 година Тюринг има и забрана да посещава САЩ.

Отчаян, той се самоубива на 08.06.1954 г, с ябълка, потопена в цианид, както в приказката  “Снежанка и седемте джуджета”.

Именно тази книга намират до трупа му, с което разследващите правят препратка към сцената, където лошата кралица потапя ябълката в отровната смес.

На 12.06.1954 г тялото му е кремирано и разпръснато в градините на крематориума, точно на същото място, на което бил разпръснат и праха на баща му.

През 2009 г. е организирана петиция с настояване правителството да помилва посмъртно Тюринг. През декември 2013 г. кралица Елизабет II упражнява привилегията си и подписва помилване, отменящо присъдата на Тюринг посмъртно.

През септември 2016 г. британското правителство разширява помилването на Алън Тюринг, за да оправдае хиляди други хора, които са били осъдени по законите за непристойност от миналото. Процесът е става известен като Закона на Алън Тюринг.

Макар и да имал “нетрадиционна” ориентация, Алън Тюринг остава един от най-великите и ексцентрични гении на своето време, а работата му през войната спасява живота на милиони хора, чиито потомци днес дори не подозират това.

Кой знае, може би и дори някой от вашите роднини са сред хилядите спасени?


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.