Потопът и Ной – какво всъщност е спасил старозаветния патриарх?


От всички библейски истории свързани с древния свят, Потопът е сред най-популярните. Повечето хора възприемат историята за Потопа като мит и легенда. Но напоследък редица учени събраха доста доказателства, че тя всъщност е истина.
Учените основно се обосновават с факта, че историята за всемирния Потоп присъства в преданията и легендите на различни народи, на различни места в света, с различни култури.
Наличието на шеврони(клинообразни структури в морското дъно)подържат тезата на учените за силна морска активност. Те са откривани не само по морското дъно на различни места, но и в райони, които днес са суша. Последното впечатляващо откритие на шеврони стана през 2004 година в планински район на Мадагаскар.

Странният гений Алън Тюринг

В района на планината Арарат, намиращ се в днешна Турция, там където според библията спира „ковчегът“, Дейвид Алън Дийл открива останки. Много от учени вярват, че именно тези останки са от построения от Ной кораб. Размерът на останките на кораба на Ной отговарят на тези дадени в древните текстове, а районът в които е намерен се нарича Наксуан, място станало известно в края на 40-те години на миналия век, когато след земетресение се откриват странни очертания в земята. След десет годишни изследвания, Диил издава книга в която твърди, че именно на това място до планината Арарат е спрял ковчегът на Ной.

Практически всяка цивилизация, всяка култура има своята история за всемирния Потоп, като тези истории обаче, безкрайно си приличат. Едва ли има друга древна легенда, която така точно да се повтаря в писанията на толкова различни и отдалечени народи. Като се започне от шумерите и епопеята на Гилгамеш, премине се през гръцката легенда за Прометей, който инструктира сина си Девкалион да се подготви за потопа и да се спасят със жена си Пира, или историята на древните римляни, където богът Юпитер с помощта на Нептун предизвикват потоп на Земята, за да унищожат „злата част на човечеството“.

съвременен опит за възтановяване на предполгаемо изглеждащия Ноев ковчегДревният град Гьобекли Тепе е странно място със странни постройки и храмове, датирани от преди 12 000 години и открити от археолозите едва в средата на миналия век. Там има стотици каменни колони на които са издялани различни животни. Намерени са и много олтари с останки на животни, вероятно принесени в жертва.
Всичко това съвпада с описаните в Библията действия на Ной, след като напуска кораба си, когато Потопът свършва.
Откритите останки на различни градове по морското дъно, за които се доказва, че са били потопени към 10 000 години преди Христа, като този открит край Окинава, където са открити останки от пирамиди и гигантски стъпала. Според някои археолози, този град е построен от високо развита цивилизация.
Подобно откритие има и край бреговете на Индия. През 2002 г. останките на древен град са открити в протежение на километри под водата. Според предварителните данни този град е бил потопен по време на последната Ледена епоха. Най-правдоподобното обяснение за тези потопени градове, че е станало заради промяна в равнището на моретата.
Дори Потопът да е истина, трудно е да се приеме историята за Ной и неговия ковчег. Трудно е да си представим подобен кораб, който да приюти по две от всички видове животни на земята. Въпреки това, историята с кораба на Ной присъства във всяка от историите за Потопа. Възможно ли е все пак да е истинска?

Шотландия ви кани в „Блатото на Шрек“

С времето се появи нова теория, свързана отново с извънземни, според която корабът на Ной всъщност е съхранявал ДНК от всички живи същества преди Потопа, за да се даде възможност на живота отново да стартира след него.

В телевизионната програма „Древните извънземни“, Раби Ариел Бар Цадок казва: „Потопът е бил от изключителна важност, защото светът преди него е бил много по-различен от този след него. Има много легенди, но и все повече доказателства, че животът преди Потопа е бил високотехнологичен и местните хора са контактували с извънземни. Тази цивилизация по някаква причина е изчезнала след Потопа“.

Всичко това може да изглежда силно неправдоподобно за много читатели, но при всички случаи е интригуваща и интересна теория, нали?


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.