Мухамед Мешич – лингвистичен гений


Не е необичайно в днешно време някой да говори повече от един език, но 39-годишният Мухамед Мешич не е типичният полиглот. Той може да общува свободно на 56 различни езика. По професия юрист, гебраист, японовед и лингвистичен гений. Неговете способности предизвикват интереса на учените. Дипломата за юрист е получил през 2002 г. във Виена.

Мухамед Мешич работи като старши консултант по устойчиво развитие, творческа индустрия и образование. Още като малко момче, израснало в Тузла, индустриален град в бивша Югославия (понастоящем в Босна и Херцеговина). Мухамед Мешич е очарован от езиците.

Цветни езици и многополярен свят

Неговият изключителен талант да се научи бързо да общува на различни езици е открит случайно, когато е едва 5-годишен. Когато е на почивка със семейството си в Гърция и си спомня, че е успял да слуша техния местен съсед да говори на гръцки. И разбира какво казва от ситуацията, в която са били.Това беше първият път, когато срещнах хора, чийто език не можех да разпозная“, спомня си Мухамед.

„Мога да слушам съседите ни да говорят и след това да разбера значението на ситуацията. В края на ваканцията успях да помогна на баща ми да общува с местен механик, който поправи колата ни. Родителите ми бяха шокирани.”

Но, това е само началото на неговия път към овладяването на възможно най-много езици. Когато е на девет години, той научава шведски от шведските войници.  Разположени в неговия град по време на Гражданската война в Босна. А след конфликта отива на пътуване до Унгария и успява да научи и унгарски.

Не след дълго семейството му разбира, че има нещо специално в Мухамед.

Лекарите, които са го прегледали, заключват, че e със синдром на Аспергер (лека форма на аутизъм). Това му позволява да усвоява нови чужди езици толкова лесно, понякога неволно.

Често децата със синдром на Аспергер са много умни и интелектуално развити за възрастта си. Изумявайки околните със знанията си и способността да запаметяват с лекота. Това е и причината състоянието да се нарича още „синдром на малкия професор“. Мухамед Мешич

Запитан как е започнал да говори иврит, Мешич казва: „Когато бях на 12 г., слушах предаване по радиото с президента на еврейската общност в Босна.

Бях пуснат онлайн и го попитах как мога да науча трите езика на юдаизма – ладино, идиш и иврит.

Той се засмя и попита: „Всички наведнъж?“ и след това препоръча да започна с иврит.

По това време също имах добър приятел, който пазеше видеорекордерите на всички конкурси за песен на Евровизия през годините. Ето как започнах да уча иврит: като рецитирах песни на Израел на състезанието.

Помня всички и до сега. Мухамед Мешич е отдаден 100% на страстта си към езиците. И посвещава почти цялото си време на тяхното изучаване и практикуване.

Мухамед казва, че почти няма свободно време, което е трудно за един 39-годишен. Но в същото време да се отдаде на страстта си го кара да се чувства щастлив и пълноценен.

Да говориш 56 езика звучи ужасно много, но той твърди, че колкото повече езици говориш, толкова по-лесно научаваш нови. Защото много от тях имат доста прилики.

Сигурен съм, че лингвистите биха се съгласили. Но все пак да можеш да говориш свободно на над 50 езика изглежда невъзможно. Този човек е истински феномен.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.