Човекът-дракон


Китайски археолози открили масивен фосилизиран череп, на възраст най-малко 140 000 години. Черепът е на мъж в зряла възраст, който имал голям мозък, масивни ръбове на веждите, широка уста и големи зъби, както и дълбоко разположени очи и издут нос.

Наречен е „Човекът-дракон” и е намерен в Харбин, североизточен Китай, още през 1933г. от строителен работник помагащ за изграждането на мост.

Исполини и гиганти

Тъй като мястото не е изследвано от археолози, не е ясно как е живял този древен човешки вид. По онова време районът е бил под японска окупация.

Неандерталците са говорили почти като съвременните хора. Работникът е скрил находката си в кладенеца край дома си. Там черепът е седял в продължение на 80 години. Преди да умре мъжът разказал на семейството си за откритието, което направил. В крайна сметка това станало известно на властите. Така черепът се озовал в ръцете на учените.

.Изследователите предполагат, че индивидът е имал силно тяло с големи кости и мощна мускулатура. Според тях обаче този нов човешки вид е бил по-близък до съвременните хора от неандерталците.

Откритието има потенциал да пренапише историята на човешката еволюция. Видът е наречен Homo longi, от китайската дума „龍” (long), която означава „дракон“.

Черепът е огромен в сравнение със средните размери на черепите, принадлежащи на други човешки видове, включително и на нашия. Мозъкът му е сравним по размер с тези на съвременните хора.

„Човека дракон“ е най-важното парче от пъзела, който изследователите се опитват да подредят с по-рано проучените кости от древни хора на територията на днешен Китай.

Учените по света все още не са единодушни дали този вид е напълно нов и неизвестен досега. Според някои експерти черепът може да принадлежи на т.нар. „Денисов човек“ – Homo denisova, който се е появил за първи път в района на Източното Средиземноморие и е се е разселил в цяла Азия. Досега са намерени множество кости, но не и цял череп от въпросния човешки вид.

Китайските изследователи обаче не са съгласни с тази теза и смятат, че се касае за досега неизвестен вид хора, еволюирали в Източна Азия. Предстоят още много тестове и изследвания, които може би ще дадат отговори на тези въпроси.

Човекът-дракон

Хареса ли ви тази статия? Абонирайте се за нас в социалните мрежи! За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Фейсбук , групата ни за любопитни новини във Фейсбук или ни последвайте в Telegram


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.