Стартира инициативата #КиберБУДНИ 2 в Стара Загора


Старозагорски ученици организират инициатива #КиберБУДНИ 2, целяща повишаване на киберкултурата след младежите. Това съобщиха организаторите от Младежкия общински съвет в Стара Загора и клуба по „Киберсигурност и етично хакерство“ към Профилирана природоматематическа гимназия „Гео Милев“.

„С оглед на постоянния растеж на използването на цифровите технологии сред младежите смятаме, че е от изключителна важност да заложим основите на една по-висока киберкултура сред българското население, а чрез събитието ще постигнем точно това“, казват организаторите.

Младежката инициатива ще се проведе утре, 20 февруари, в Младежкия дом и ще се състои от две части, според възрастта на участниците. В първата част ще могат да се включат ученици от 5 до 7 клас от училища в Стара Загора, а темата е „Безопасно общуване в социалните мрежи“.

Под формата на дискусии и беседи, те ще овладеят знания и умения за безопасно използване на интернет пространството. За по-интересното представяне на темата е предвидено участието на гост  лектори, специалисти в сферата на киберсигурността.

Втората част е предназначена за ученици от 8-и до 12-и клас от професионални, профилирани и средни училища в Стара Загора. Участниците ще бъдат разпределени в 9 екипа по време на регистрацията.

Всеки екип ще получи тема от един от следните раздели: „Безопасното общуване в социалните мрежи“, „Финансова сигурност в киберпространството“ и „Имплементация на AI технологиите и Internet of things“.

Всяка група ще има ментор, който ще запознае своя екип с темата, която му е възложена. Целта на всяка група е в рамките на 10 минути да подготви важни за младежите въпроси, които да бъдат зададени към гостите, професионалисти в сферата на киберсигурността .

Инициативата се организира с подкрепата на Центъра за подкрепа за личностно развитие  и община Стара Загора.

Припомняме, че през м.г. в Стара Загора стартира програма за подобряване на дигиталната грамотност сред учениците. В нея взеха участие ученици от 3-ти до 12-и клас от осем училища. Те се обучаваха по програми, предоставени от Училищна Телерик Академия, за професиите на дигиталното бъдеще..

По данни на национално представително проучване на тема киберсигурност: „ Кибер здраве България 2023“, проведено от социологическа агенция „Тренд“, 64 % от българите се чувстват неосведомени по въпросите на киберсигурността.

Според проучването 53 % биха отделили време и усилия, за да подобрят осведомеността си по темата киберсигурност, а 48 % от българите смятат, че родителите носят в най-голяма степен отговорност за сигурността на децата в киберпространството.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.