Португалия с добри резултати от четиридневната работна седмица


В Португалия от септември 2022 година започна пилотен проект, целящ да прецени плзи от въвеждането на четиридневната работна седмица.

Сега вече резултатите са налице и доказват по безспорен начин, че въвеждането и може д спести на бизнеса много главоболия.

На първо място ползите са за менталното здраве на служителите и подобряване на общуването в офиса.

В проекта взеха участие хиляди служители, а учените установяват, че има пряка връзка  между щастието на работниците и тяхното представяне на работното място.

Проучването, ръководено от Рита Фонтиняс  от Университета в Рединг и Педру Гомеш от Лондонския университет, също така отчита, че служителите са успели да посветят повече време на физически упражнения и са изразили по-голямо удовлетворение от личните си взаимоотношения.

Впечатляващо е, че 95% от участващите в проекта компании са отчели положителни резултати, най-вече по отношение на психичното здраве на техните служители, което е ключов аспект в съвременното общество.

Само три месеца след началото си проектът е регистрирал значително намаляване на няколко симптома, свързани с влошаване на психичното здраве, включително тревожност, умора, безсъние, депресивни състояния, напрежение и самотност.

Проектът, който не разчита на държавни субсидии, в който участват 41 фирми, ще представи окончателния си отчет през април.

След това компаниите ще имат опцията  да запазят четиридневната седмица, да се върнат към петдневната седмица или да коригират формата на работа.

Тъй като окончателният доклад за проекта се очаква през април, остава да видим дали четиридневната работна седмица ще се превърне в норма или просто ще бъде друга фаза в еволюцията на работните практики.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.