Исландия и „Скалните слонове“


По света има два скални слона. Единият в Исландия, а другия в Нова Зеландия. Преди няколко години последният беше разрушен от земетресение.

Исландия е земя на ледници, планини, гейзери и вулкани. Вековете на вулканични изригвания са образували морски скали, които изглеждат като в приказка.

изображението на слон който се издига край бреговете на исландияСред всички тези привличащи вниманието образувания се откроява едно: част от оформения от вулкан бряг на Хеймей изглежда точно като глава на голям слон, потопил хобота си във водата.

Скалата така прилича на истински слон, че всеки, който го е виждал на живо твърдят със сигурност, че е била изваян от човешка ръка.

Трудно е да се повярва, но не е така.

Естествения вид на слона  се предполага, че се дължи да структурората, от която е скалата.

Основната хопотеза, че слонът и останалите скални образования са причинени от придошлата лава на вулкана Елдфел, който изгривал многократно и продължава да е активен и днес.

Доскоро неизвестния базалтов каньон Студлагил в Исландия

През 1973 г. едно изригване нанася значителни щети на острова, а пристанищната зона е спасена чрез охлаждащу действия, които втвърдила настъпващата лава с океанска вода, преди да стигне до брега.

Хеймей е най-големия остров съставящ Уестманските острови, като е единственият остров с постоянно население.

Разполага с летище и едно от най-известните голф игрища в Исландия. Невероятните пейзажи и лесният достъп го правят популярна дестинация за туристите.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.