„Читалнята“ в Сиатъл – място за българска литература


На 17 февруари в Aрт-студиото на Мария Апостолова в Балард, Сиатъл, официално бе открита „Читалнята” („Читалня-Сиатъл“) с българска литература. Това съобщи  Даниела Иванова-Найберг, основател на „Глаголницата“ при Българския център за култура и наследство в Сиатъл.

По време на откриването „Читалнята” бе представена от Елеонора и Даяна Уайт. Прозвуча и музикален поздрав от Димитър и Георги Тороманови, както и „време за приказни истории – слушам и рисувам с Даниела Найберг и Мария Апостолова“.

„Читалнята” в Сиатъл е изпитано проявление на поговорката за сговорната дружина. Хребет през хребет, планината от книги започва да се издига през 2022 г. от пустинята на Лас Вегас, за да премине през цялото западно крайбрежие и достигне до незнайно къде“, е посочено в страницата на събитието във Фейсбук.

Откриха библиотека в метрото на Букурещ

Зара Пехливани е десетокласничка, която мечтае да направи малка библиотека за българска литература и успява да събере над 100 книги, които поставят началото на читалнята – „Последвай Зара”.

Идеята среща съмишленик в лицето на Бойко Христов, генерален консул на България в Лос Анджелес, и прераства в инициатива, призоваваща българските общности на Западния бряг да последват Зара в мрежа от взаимносвързани чрез общи дейности читални, пише още там.

„Със съдействието на почетния консул Елка Русков, „Читалнята” в Сиатъл е една от първите посестрими на Зара.

Тук главни инициатори са деветокласничката Даяна Уайт и нейната майка Елеонора, които координират цялостната дейност и онлайн присъствие на библиотеката.

„Читалня-Сиатъл“ се осъществява благодарение на множеството дарени книги от общността. Помещението и художественото оформление се осигурява от Мария Апостолова.

Повече информация, свързана с дейността на „Читалнята”, както и при желание за дарение на книги – seattlechitalnya@gmail.com.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.