В търсене на перфектната….сянка


Има места по света, които привличат със своята жизненост, щастие и живот изпъстрен в багри. Когато говорим за Италия, повечето хора сещат за Рим, Венеция, Милано, Неапол или известната със своята наклонена кула Пиза.

Но,днес няма да говорим за историята на някой от тези градове, която е интересна.

Днес ще ви разкажем за необикновеното пътешествие на един фотограф, в търсене на перфектната……… сянка.

Да,точно така. На един от италианските острови наречен Бурано, фотографа Мирко Савиани търси и улавя перфектния кадър, които да запечата поредния незабравим момент уловен сред сенките.

Градът започва живота си през VI в, като рибарско селище, но от 1500 година се оформя като важен политически и индустриален център.

А, градът започва да изгражда традиции в плетенето на сложни мотиви от дантела, които стават много търсене в цяла Европа.

Днес майсторите на дантела се броят на пръстите на едната ръка, но може би и затова тя продължава да е толкова търсена и ценена.

За незапознатите – за пълното завършване на едно парче дантела на жените тъкачки им отнема седмици, а за създаването на една дантелена покривка- близо година.

Burano-Italy-voal

Това място от 1872 година има и собствен музей на дантелата, където можете да видите на живо как се изработват покривките.

Една местна легенда разказва за млад рибар, които една вечер излезнал в търсене на улов и бил подмамен от красива морска сирена.

Но, той не се поддава на чара й и е възнаграден за верността си към годеницата си.

Сирената плеснала по водната повърхност с опашката си и от разпенената морска повърхност се образувал красив сватбен воал, който рибаря подарил на годеницата си.

 

 

Местните жени обаче завидели за този красив подарък. Те започват да се съревновават коя от тях ще направи още по-красив воал и други дантелени произведения.

Voal
Копринен воал от остров Бурано

За разлика от повечето фотографи, които предпочитат черно-белите кадри, той експериментира във всички варианти при търсене и заснемане на перфектната снимка.

Ostrov-Burano-sqnkata

Не само той, но и всички посетили острова остават очаровани от това колоритно и интересно място изпълнено с живот и очарование.

Макар, че това райско място привлича туристи, местните вече не гледат с добро око на тях.

От  една страна те носят допълнителни приходи на общината и местния бизнес.

Но, заедно с това, тълпите от туристи, не само тормозят местните, но и оставят след себе си само боклуци.

Тук на преден план са самите жители на града, които правят града интересен.

Савиани винаги е  въоръжен с апарат в ръка и търси “издайническите” модели на перфектната снимка- позата, походката или пейзажа, за да запечата перфектния кадър.

Burano-color-city
Цветният град Бурано

Тук моделите не “позират”, а са     хванати  в “крачка”, като снимката   запечатва не   само походката, но и   улавя   неподправената им   вътрешна   красота   и изражение –   истински и   понякога   толкова   лични.

Повечето къщи днес са оцветени   в     приказни цветове, а идеята за   боядисването на жилищата е на   самите  жители, които заради   рибарското си минало, използвали боята, като начин да се посочат къде започват и завършват границите на имота на всеки жител в града, а и така някой почерпен рибар няма да сбърка къде е къщата му.

fotograph-shadow
Сенките на Бурано

Признава, че като човек и артист   му е трудно понякога да излезе от   зоната си на “комфорт”, но тези   моменти го формират още по-   добре в професионалното и   личното му поприще.

Благодарение на липсата на   автомобили в града и   съчетанието с цветните сгради,   правят градът идеалната “детска   площадка”, изпълнена с живот и цвят.

Пред апаратът на Савиани изниква един нов и неподозиран призрачен свят, който е изпълнен с емоции.

А, един толкова цветен и пъстър град винаги е притегателно място за най-добрите професионални и любителски фотографи, които винаги могат да намерят красотата на всяка крачка в този град.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.