Премиерът на Катар се надява на скорошно примирие в Газа


Премиерът на Катар Мохамед бин Абдулрахман Ал-Тани присъства на Мюнхенската конференция по сигурност. Пред журналисти той коментира и войната между Израел и „Хамас“.

Той изрази надежда, че огънят в ивицата Газа ще бъде преустановен скоро, но заяви, че е реалист и не смята, че това ще стане скоро.

По думите му, последните дни не са били „много обещаващи“ по отношение на преговорите между двете страни.

Но, заяви, че остава оптимист за положителен изход от войната и ще има нов етап от преговори. Особено като се има предвид, че наближава 10 март, когато започва свещения за мюсюлманите месец Рамазан.

„Хамас“ и Израел прекратиха преговорите, но без споразумение

Но, отказа да разкрие повече подробности, като акцентира, че се работи в две насоки – решаване на хуманитарната криза и размяната на заложници и затворници, но те няма да окажат пряка връзка за сключване на примирието.

Катарският премиер настоя да не се правят злоупотреби и подклаждане на напрежението, но се прави всичко възможно за спиране на огъня.

А, успехът е от решаващ за бъдещето на региона, защото може да доведе до по-мащабно ескалиране на войната.

Израел изправен пред нарастващ международен натиск да се споразумее за прекратяване на огъня с Хамас, докато подготвя нахлуване в претъпкания южен град Рафа в Газа.

Към момента се счита, че близо 130 заложиници са в плен на „Хамас“, а около 30 души от тях са мъртви, но без потвърждение.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.