България била част от древен континент на име Балканатолия


Преди 34 милиона години Балканатолия, от която българските земи са били част пряко свързвала Азия със Западна Европа и азиатските животни пристигали тук през този мост измествайки древната фауна. В епохата на еоцена преди между 55 и 34 милиона години, Западна Европа е била отделена от Централна Азия и техният животински свят бил много различен.

В Европа се срещали изчезналите днес палеотерии, а в Азия много древни представители на бозайници, които съществуват и днес.

Ключови промени настъпили преди около 34 милиона години, когато земната биосфера преживяла измиране, макар и не най-голямото.

Към края на този пероид много примитивни бозайници изчезнали и обитателите на Европа били заменени от нови дошли от Азия.
Според френските отриватели това е представлявала БалканатолияФауната приела повече или по-малко съвременния си вид.

Но,пътят на животните към Западна Европа трябвало да минава през изключително неблагоприятните северни райони и как точно азиатските бозайници са го направили, не е много ясно.

Те може да са прекосили дъното на сегашното Източно Средиземноморие, което било сухоземен мост и пряко свързвало Близкия изток с Централна и Западна Европа.

1700-годишен римски некропол в Северна България разкри ценни находки

Свидетелствата за краткото съществуване на континента Балканатолия са открити от Алексис Лихт и колегите му от Френския национален център за научни изследвания(CNRS). Учените изследвали много вкаменелости от съответния период открити в района на Балканите и Анадола, следвайки промените в местната фауна.

Тази палеогеографска реконструкция разкрила сложната история на региона, който преживял поредица от потъвания и нови издигания с временното образуване на малък континент.

Преди около 50 милиона години Балканатолия е била изолирана от съседите си и обитавана от екзотични животни различни от обитателите, както на Европа, така и на Азия.

След това обаче захлаждането, нарастването на полярните ледени шапки и понижаването на морското равнище освободили нови земни площи и Балканатолия свързала сегашния Близък изток директно с Централна и Западна Европа.

Съдейки по откритите останки, именно през Балканатолия азиатските животни, включително гризачи и копитни животни, може да са проникнали в Европа.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.