1700-годишен римски некропол в Северна България разкри ценни находки


 Две древни римски гробници облицовани с камък, случайно открити близо до село Нова Върбовка(Северна България) през есента на 2023г. с голям брой скъпоценни артефакти. Находките включват накити, монети и съдове от 200-250г. сл. Хр., съобщиха от Регионалния исторически музей във Велико Търново.

Д-р Иван Църов и археологът Калин Чакъров представиха находките
Д-р Иван Църов и археологът Калин Чакъров представиха находките

 По-големият гроб е използван за едновременно   погребение на жена на възраст около 45-49   години  и мъж на възраст между 50 и 60 години.

 В по-малкия гроб има скелет на 1-2-годишно дете.

 След анализ на останките антрополозите от   Националния институт по експериментална   морфология, патология и антропология към БАН   заключили, че възрастните най-вероятно са   роднини и че момчето е починало преди   родителите си.

Предполага се, че загиналите са заможни земевладелци и жители на римския град Никополис ад Иструм. Вероятно са имали селско лятно имение в района.

България била част от древен континент на име Балканатолия

Според БТА в семейния некропол са открити множество погребални дарове: чифт изящни златни обици, висулка с позлатени мъниста, посребрена фибула от няколко вида метал, керамична лампа, бронзови монети, непокътната керамична амфора за вино, и два стъклени лакримариума(съдове за сълзите на опечалените).

Част от откритието на Великотърновските археолози.
Част от откритието на Великотърновските археолози

Рядка и много ценна находка от гробницата на детето е бронзов медальон с изображението на римския император Марк Аврелий Антонин, известен още като Каракала, управлявал между 198 и 217 г. сл. Хр.

Едната страна на медальона показва сцена от посещението на императора през 214 г. в Пергам, където той търси лек от Бога на медицината Асклепий.

Медальонът има висока финансова стойност, но поради размерите си не е бил използван в парично обръщение. Надписите са на старогръцки.

Начинът, по който са построени самите гробници предполага, че хората погребани там, са били с висок социален статус.

Само богатите можели да си позволят гробове облицовани с тухли, камъни и хоросан, измазани отвътре и запечатани с огромни варовикови плочи, разказва археологът Калоян Чакъров, който заедно с колегите си Недко Еленски и Михаела Томанова проучвали мястото един месец през декември 2023г.

Тракторист, орал нива край селото се натъкнал на некропола миналата есен.

Виждайки открити човешки кости, той сигнализирал в полицията, предполагайки, че е извършено престъпление. Тогава се установило, че погребенията са от римската епоха и започнали спешни разкопки.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.