Здравната каса ще заплаща по два пъти палиативните грижи


В новият Анекс към Националния рамков договор (НРД) 2023-2025 г е предвидено Здравната каса за заплаща два пъти за оказване на палиативни грижи за пациентите с онкологични заболявания. Така те ще имат право на по 30 дни в годината.

Това заяви председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров.

Кол център помага на нуждаещите се от здравни грижи

Палиативни грижи се полагат в болници, в които има отделения по онкология. Досега Касата е заплащала два пъти за 25 дни палиативните грижи.

За пациентите се предвижда още и увеличаване на профилактиката, на изследванията, на удължен болничен престой за тежките случаи на инсулт, както и облекчаване на изследвания, извършвани с ядрено-магнитен резонанс, еднодневни процедури, за които няма да се налага хоспитализация и др.

Няма промяна в начина на издаване на направленията за изследване с ядрено-магнитния резонанс, каза още той и уточни, че документът ще се издава не от личните лекари, а само от лекарите специалисти. Няма да се чака с месеци за това изследване, увери д-р Маджаров.

След три месеца болниците, които не могат да осигурят заложените в Колективния трудов договор основни заплати, ще бъдат санкционирани, предвижда още Анексът. Този период беше договорен вчера по време на среща между БЛС и НЗОК.

Д-р Маджаров обърна внимание на темата за болниците, които връщат линейки, транспортиращи пациенти, и припомни, че лечебното заведение няма право да откаже прием на болния. По думите му болницата трябва да приеме пациента и ако няма свободни легла, със собствен транспорт да го транспортира до друга болница или да му осигури легло чрез разместване на свои пациенти в по-леко състояние.

Ако делегатите на събора дадат мандат, Анексът към рамковия договор трябва да бъде подписан до 22 февруари.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.