В Пловдив стартира международното изложение „Винария“


И тази година, по традиция в Пловдив се провежда традиционното Дионисиево шествие. С него се дава началото  изложението за лозарство и винарство „Винария“.

То се провежда в Международния панаир – Пловдив от 20 до 24 февруари.

Кукери от селата Отец Паисиево и Войнягово, гайдари от ансамбъл „Еподай“ и състав от пловдивския фолклорен ансамбъл „Тракия“ дефилираха по улица „Александър I Батенберг“ от Римския стадион по Главната улица и до площад „Стефан Стамболов“.

Гостите и жителите на Пловдив имаха възможност да дегустират вино на изба „Ямантиеви“, които осигуриха 50-литрова бъчва с напитката.

Ивайловград чества празника на виното

По думите му кукерството от векове по българските територии е символ на прогонването на зимата. Кукерите като поддръжници на Дионисий, Богът на виното и веселието, отново са сред нас, за да обогатят душите ни

Продукти на световно признати бутикови изби, бяло, червено и розе на семейни винарни и утвърдени големи производители от различните региони на България ще очакват ценителите на виното.

За първи път плодовите вина и напитките на винена основа са отделени в самостоятелна категория в международните дегустации, които излъчват носителите на „Златен ритон“.

Близо 200 вина и спиртни напитки се съревновават за медали от „Винария 2024“. В дегустациите участват проби от България, Италия, Румъния, Молдова, Турция и Гърция.

Вината са представени в шест групи – бели, розови и червени от последна и от по-стари реколти. Те се оценяват по 100-точковата система на Международната организация по лозата и виното (OIV) и са претенденти за „Златен ритон“.

Общо 13 дегустатори оценяват пробите на вина тази година. Те са членове на Съюза на енолозите в България, преподаватели от Университета по хранителни технологии и специалисти във винения сектор.

Сред тях са Димитър Димитров, Ангел Кузманов, Лало Гешев, Пламен Танчев, Христо Иванов, председателят на Общото събрание на Университета по хранителни технологии доц. д-р Христо Спасов, който е ръководител катедра „Технология на виното и пивото“, доц. д-р Николай Стоянов и доц. д-р Надежда Благоева от УХТ.

Трима от членовете на дегустационните комисии са носители на приза „Енолог на годината“ – Екатерина Гаргова (2010), Надежда Дюлгерска (2013), Димитър Димов (2022). Тази година член на дегустационните комисии на „Винария“ отново е и известният италиански сомелиер Маурицио Ферери, който е популярен като посланик на италианската култура по света.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.