От март Столична община започва почистване на речните корита


От престцентърът на Столична община съобщиха, че през март стартират акция за почистване на речните корита за периода март – април.

Това ще се случи, съобразно пролетното снеготопене и текущата метеорологична прогноза.

През територията на Столичната община преминават над 80 реки и дерета, с обща дължина приблизително 400 км. През тази година предстои да се почистят общо 278 речни участъци с обща дължина 130 км.

Авиофотографи почистиха райони около Летище София

Почистването ще започне приоритетно с река Владайска и река Перловска в централните градски части и водостоците на Софийски околовръстен път на Южната дъга, като по план почистването ще приключи в края на ноември тази година.

В момента се изготвя и трябва да премине одобрение и Програмата за планово почистване на речни корита, преминаващи през урбанизираната територия на Столична община през 2024 година.

Там се извършват дейности по премахване на самораслата храстовидна растителност, паднали или с опасност да паднат в речното корито изсъхнали дървета, изземване и извозване на смесени, битови, строителни, едро и дребно габаритни отпадъци, автомобилни гуми.

Общината се опитва максимално бързо да реагира и на гражданските сигнали за непочистени места като всички спешни сигнали и непредвидени дейности се отработват от аварийните екипи на общината.

Стойността на дейностите по почистване, предвидени в Програмата, възлиза на 2 889 206 лева. За изпълнението ѝ, Столичната община ще осигури финансиране в размер на 2 000 000 лева от собствения си бюджет, като за оставащите 889 206 лв. ще се поиска допълващо финансиране от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет.

Отделно от това, от общинския бюджет ще бъдат отпуснати 270 000 лв. за осигуряване на проводимостта на водата в речните корита на реките на разстояние до 500 метра след язовирните стени на язовирите публична общинска собственост: “Мрамор”, “Мърчаево”, “Суходол – 2”, “Иваняне – 2”, “Братинска”, “Убреща – 1” и “Убреща – 2”, информираха от общината.

От там съобщават, че бюджетът за 2024 г. е сходен с този за предишната година, като през тази година целта е той да бъде изразходван по-ефективно и да се разшири обхватът на дейността.

Той би бил достатъчен, ако Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет, осигури допълващото финансиране – нещо, което не се е случвало през последните три години, уточняват от Столичната община.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.