Леонардо да Винчи – неразбрания гений на Ренесанса


Леонардо да Винчи е един от най-изтъкнатите и уважавани мъже в Ренесансовата епоха. Роден на 15.04.1452 г в обикновено семейство на адвокат. Момчето още от малък има различно усещане и поглед за света около себе си.  Иска е да опознае “тайната на вселената”.

Но, освен любопитство и дислексия, има дарбата да рисува. Именно затова, когато става на 14 години, дядо му го праща да чиракува в ателието на известния за времето си скулптур Андреа Де Векио.

Именно, благодарение на известността и сръчните си ръце, този скулптур е любимец на семейство Медичи. Едни от най-известните ренесансови банкери на Флоренция по онова време.

Архимед и тайните му оръжия

Под вещото ръководство на майстора, Да Винчи развива усет не само за рисуване, но и към механика, дърводелство, химията и металургия.

Първото му най-ранно скициране датира от 1473 г, когато завършва пейзажната рисунка на Санта Мария само с помощта на химикалка и мастилница.

С течение на времето интересите му се насочват към изучаване на  човешката анатомия, пейзажите и красотата в правите линии.

Въпреки, че по това време членува в гилдията на художници, той продължавал да работи като чирак до 1476 г, за да доусъвършенства майсторството си.

С течение на времето развива до съвършенство техниката на рисуване, с което буди възхищението и професионалната “завист” в много известни ренесансови творци, в т.ч Рафаел и Микаланджело. Като и двамата през целия си творчески път се стараят да се доближат до стила на Да Винчи.

През 1490 година скицира „Витрувианският човек“ или по-известен като „Закон за пропорциите“, базирана на трактата на древноримския архитект Витрувий.

В нея той скрива геометричната и аритметичната формула, която в продължение на векове се използва за пропорции от художници, скулптури и архитекти.

През 1500 г рисува портрета на съпругата на Франческо Джоконда, който по-късно остава и  най-известната и до днес картина, позната под името “Мона Лиза”.

Днес тя и други от най-добрите произведения на мнозина от най-талантливите автори на своето време се  съхраняват в Лувъра.

Но, именно поради разнообразните си интереси, творецът трудно успява да довърши до края всеки свой проект или идея.

Приживе, Да Винчи успява да създаде богата колекция от бележки, дневници и рисунки, отразяващи идеите и възгледите му, като едно от най-забележителните му скици си остава “Витрувианския човек”.

Витрувианският човек на Леонардо да Винчи, пример за представата за изкуство и наука по времето на Ренесанса
Витрувианският човек на Леонардо да Винчи, пример за представата за изкуство и наука по времето на Ренесанса

Това изображение представлява т.н “Закон   за пропорциите”, което се базира на   описанието, дадено от древноримския   архитект Витрувий, поради което носи и   името му.

Но, наред със скицирането, Леонардо си     изгражда и репутацията на технически   пионер, във времена, когато хората повече   се доверяват на свещениците,   проповядващи, че всичко ново е създадено   от Дявола.

 

 

 

 

 

 

Различния му поглед върху развитието на   човечеството, води до скицирането на множество машини, в т.ч и първия прототип   на брониран танк, захранван от слънчева  енергия и подсилен с двоен корпус.

Leonardo_tank
Сред множеството му скици, са и тези на различни военни оръжия

Една машина, непознато по онова врем. Сред другите му сфери на интерес са металургия, инженерство, оптиката, хидродинамиката и анатомията на човека.

Негова е идеята за създаване на машина, която да тества якостта на метала и ренесансовия вариант на парашута.

Днес във времето на Интернет, приемаме за даденост много от съвременните технологии.

Дори, без да се замислим, че дори и в тъмните времена на Средновековието, а по-късно и през Ренесанса,  се раждат хора като Да Винчи.

Иноватори и с поглед в бъдещето, които винаги срещат неодобрителния поглед и хуленията на мнозинството от непросветени, трудно възприемат революционните им идеи, а ги смятат за идеи на Дявола.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.