Косово чества 16 години независимост


Войната от 1999 година между Сърбия и етническите албански сепаратисти в Косово е сред най-кървавите военни конфликти през XX век.

Бомбардировките на НАТО доведоха да край на войната между сръбските правителствени сили и етническите албански сепаратисти в Косово. Сръбските сили бяха изтласкани, а Белград така и не призна независимостта на Косово и все още го смята за сръбска област.

С краят на войната Косово официално е призната от 110 страни (с изключение на Русия и Китай и страни-членки на ЕС – Кипър, Гърция, Румъния, Словакия и Испания).

По този повод, днес Косово отбелязва 16 години от обявяването на независимостта си от Сърбия.

Косовското министерството на културата, младежта и спорта обяви редица дейности по повод националния празник на страната.

Празненствата започнаха тази сутрин с издигане на знамето и отдаване на почести на Паметника на безследно изчезналите лица по време на война в Косово (1998-99), гробовете на първия косовски президент Ибрахим Ругова и активиста Адем Демачи и паметника „Героините“ в Прищина, на мемориалния комплекс „Адем Яшари“ в Преказ, Северно Косово, и други места.

В 12 ч. (13 ч. българско време) косовският парламент ще има празнично заседание, което ще бъде последвано от държавен прием на президента, председателя на народното събрание и министър-председателя на Косово.

Концертната програма за отбелязване на празника ще започне с концерт в центъра на Прищина в 18 ч.

В Прищина вечерта е предвиден също концерт на хора и оркестъра на Косовската филхармония.

В град Обилич близо до Прищина е планиран концерт на Националния ансамбъл за песни и танци „Шота“ от Косово и Националния ансамбъл за народни песни и танци на Албания.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.