Какво е Лакрос? част 2


Олимпийски игри

Канадците от Шамрок, първите олимпийски шампиони от 1904г. Лакросът на Олимпийските игри носещ медали са единствено на Летните олимпийски игри през 1904 и 1908г. През 1904г. три отбора се състезават в игрите, проведени в Сейнт Луис, Мисури. Участващите са два канадски отбора Winnipeg Shamrocks и отбор от хора Мохок от Конфедерацията на ирокезите, и американски отбор представен от местния клуб по лакрос AAA в Сейнт Луис. Winnipeg Shamrocks печелят златния медал. Игрите от 1908г., проведени в Лондон, Англия участвали само два отбора представящи Канада и Великобритания. Канадците отново спечелили златния медал в един шампионатен мач с резултат 14–10.

Какво е Лакрос? част 1

Един от първите канадски клубове по лакрос На Летните олимпийски игри през 1928, 1932 и 1948г. лакросът е бил единствено демонстративен спорт. Олимпиадата през 1928г. включва три отбора – САЩ, Канада и Великобритания. Игрите от 1932 г. включвали демонстрации от три мача между канадски отбор от всички звезди и Съединените щати. САЩ побеждават представени от John Hopkins Blue Jays. На игрите от 1948г. включвали отбор от „All England”, съставен от най-добрите тогава играчи на отбори членуващи в Английския съюз по лакрос и Политехническия институт представляващи САЩ. Този демонстративен мач завършва 5-5.

Срещнали се много спънки пред желанието да се възстанови участието на лакроса като олимпийски спорт. Един от проблемите бил разрешен през 2008 г., когато международните ръководни органи за мъжки и женски лакрос се сляха, за да формират Международната федерация по лакрос, която по-късно била преименувана на Световна лакрос федерация. Друга пречка е недостатъчното международно участие. В миналото, за да се счита за олимпийски спорт, играта трябваше да се играе на четири континента и да участват поне общо 75 държави. Според един представител на америкаснкия лакрос през 2004г., „ще ни отнеме 15-20 години, за да стигнем до там.“ За летните олимпийски игри през 1996г. в Атланта и тези през 2000г. в Сидни, били положени усилия лакросът да бъде включен като демостративен спорт, но те се провали. В днешно време обаче числените критерии за широко практикуваните спортове са премахнати. МОК даде временен статут на Международната федерация лакрос през 2018г. и лакросът може да бъде включен в олимпийските игри през 2028г. в Лос Анджелис. През октомври 2023г. МОК обяви включването на пет спорта в игрите през 20028г., като един от тях е именно лакрос.

Световно първенство по лакрос

 През 1967 г., Международната федерация по лакрос (ILF) провежда за първи път Световно първенство за мъже, а две години по-късно и за жени.
Мач от световната купа между САЩ и Канада Световното първенство по започва като турнир с покани с четири отбора през 1967 г., одобрен от Международната федерация по лакрос. Световното първенство през 2006г. включва рекордните двадесет и една състезаващи се нации, през 2010г. турнира се провежда в Манчестър, Англия. Само САЩ, Канада и Австралия са завършили на първите две места в този турнир. От 1990г. Нацията на Ирокезе, отбор състоящ се от членовете на Конфедеразията на Шестте нации на Ирокезе, се състезава в международни състезания. Този отбор е единственият отбор съставен от индианци получил разрешение да се състезава в мъжки спорт на международно ниво. Международната федерация по лакрос също така организира турнир за младежи до 19г., като през 2008г. участниците във финалния турнир са дванадесет участници. Провеждат се и други регионални международни състезания, включително Европейско първенство по лакрос с двадесет и една членуващи страни в Европейската федерация по лакрос, както и турнир по лакрос за Азиатско-тихоокеанския регион с осем отбора.

Какво е Бейзбол? Част 1
Лакросът и Световните игри

Мач от световната купа между Япония и Канада На Световните игри през 2022г. в Бирмингам, Алабама се играе лакрос за мъже, като се играе по правилата на „лакрос 6“. Първоначално националите на Ирокезе не били включени в участващите отбори, но Ирландия доброволно се оттеглили от турнира, за да им позволи да участват. Канада печели злато, САЩ взимат среброто, а Япония побеждава Великобритания за бронзовите медали.

Лакрос в България

Лакросът в България се появи в началото на 2007г.

Официално лого на Българска федерация по лакрос 2007„Организирах група ентусиасти, почитатели на спорта у нас, за да се срещнем в София с представители на Европейската федерация по лакрос” – казва Николай Чолаков, основател и президент на Българската федерация по лакрос. „Тогава все още бях студент в НСА, но за първи път се запознах с чудноватия спорт на 13 години на един скаутски лагер в Чехия.”

Сега в българска федерация по лакрос членуват общо шест клуба от София и по един от община Хайредин и Враца.

„За четири години българският лакрос се разви – разказва Николай Чолаков. – Проведохме редица семинари с участието на треньори от САЩ, Канада и Германия. Сборният ни отбор „Българските ханове” участва в няколко състезания. Организирахме турнира „София лакрос къп”, който ще се провежда всяка година. Направихме множество демонстрации в София, Благоевград, Варна и Хайредин. Срещнахме се с много хора и намерихме нови приятели. И не на последно място – сдобихме се с невероятен треньор – Джон Лейдън от Ню Йорк(САЩ), който ще остане в България през следващите две години.”
През есента  на 2023г. стартира националния шампионат на България по лакрос 6, който е олимпийска дисциплина.

Лакрос може да тренирате на стадион „Локомотив“ в София, всяка събота от 02 март с начален час 17.00ч.
Седмични демонстрации на спорта лакрос в училищата в София.

Пожелаваме им успех!


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.