Обувките на бъдещето – изработени посредством 3D отпечатък


Известно е, че обувките са трудни за рециклиране и по-голяма част от тях се изпращат на сметището. Може ли новият дизайн да помогне за намаляване на въздействието върху околната среда на нашите обувки?

Обувките може да не ви се струват веднага като бъдещето на масовата мода. Техните създатели обаче се надяват, че това ще бъде следващият огромен пробив в устойчивите обувки: първата в света 3D отпечатана, направена по мярка, компостируема обувка, която може да бъде рециклирана в края на живота си, в опит да се спре потока от милиони обувки на депото всяка година.

З D отпечатък еко обувки

Модата е сред най-замърсяващите индустрии в света. Тя е отговорна за около 10% от глобалните въглеродни емисии и консумира огромни количества вода и земя за производство.

 

 

 

Европа търси устойчивост в модата

Съвременните обувки са сред най-трудните артикули за устойчиво производство поради тяхната сложност, казват експерти от индустрията, и има малко надеждни статистически данни за броя, произвеждан всяка година за 8 милиарда души в света.

Модна къща „Александър Маккуин“ представи Шон Макгър

Съществува почти пълен недостиг на статистически данни за тяхното въздействие върху околната среда.

Повечето обувки са съставени от смес от синтетичен плат, каучук, пластмаса и метал и силни лепила и са невероятно трудни за изхвърляне.

По-голяма част от тях се насочват към депото, след като бъдат използвани, където може да отнеме стотици години, за да се разградят. модел еко обувки

За да произведе новия си компостируем модел, базираната в Лондон компания за обувки „Vivobarefoot“ обедини усилията си с компанията за материални науки „Balena“, за да създаде прототипи на обувките, които все още не са налични за продажба.

Те ще бъдат произведени въз основа на сканиране на крака в магазина и след това отпечатани в продължение на 30 часа.

След като се износят, обувките могат да бъдат върнати за компостиране в промишлено съоръжение, разграждайки патентования материал до нетоксично вещество.

Патентованата термопластмаса, използвана за направата им, е 51% биологични материали, 49% нефтохимически.

Не може да се хвърли на компостна купчина в края на градината, за да се разпадне – трябва да отиде в инсталация за компостиране. Издръжливостта му е подобна на тази на други полимери, използвани за направата на маратонки.

 


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.